در حالي كه پيش از انقلاب ميزان خودكفايي كشور در توليد برنج كمتر از 50 درصد بود، اما اكنون به دليل فراهم شدن زمينهها و شرايط مساعد، اين رقم به 85 درصد افزايش يافته است.
جعفرقلي راهب، عضو كميسيون كشاورزي مجلس با بيان اينكه بيش از 70 درصد برنج توليدي كشور در دو استان گيلان و مازندران به دست ميآيد، پيشبيني كرد كه محصول برنج نسبت به سال گذشته 10 درصد افزايش يابد و بيش از 3 ميليون و 200 هزار تن شلتوك كه رقمي معادن 2 ميليون تن برنج سفيد است حاصل شود.
وي با اشاره به تامين نهادهها و انواع سموم كشاورزي، گفت: خوشبختانه مساله تامين نهادهها و سموم در استانهاي شمالي رضايتبخش بوده و در رابطه با خريد برنج كه برداشت آن از مرداد ماه آغاز شده تا به امروز بيش از 65 درصد برداشت شده است.
نماينده تنكابن و رامسر، خريد برنج پر محصول را از جمله اولويتهاي بخش كشاورزي ذكر كرد و گفت: طي جلساتي كه با حضور معاونان وزارت بازرگاني، جهاد كشاورزي، جمعي از نمايندگان مازندران و مسوولان استان برگزار شد، سازمان تعاون روستايي به عنوان كارگزار شركت بازرگاني دولتي موظف شد تا برنج پر محصول را از تمام شهرستانها خريداري و در موقع خريد به گونهاي عمل كند كه رضايت كشاورزان شاليكار جلب شود.
وي شركت بازرگاني دولتي را مسوول خريد برنج كشاورزان دانست و افزود: قيمت برنج خريداري شده بايد به موقع پرداخت شود و اعلام كمبود بودجه براي خريد هيچ گونه توجيهي ندارد.
وي شركت بازرگاني دولتي را مسئول خريد برنج كشاورزان دانست و افزود: قيمت برنج خريداري شده بايد به موقع پرداخت شود و اعلام كمبود بودجه براي خريد هيچگونه توجيهي ندارد.
راهب در ادامه با تاكيد بر حمايت از توليدات داخلي، اظهار داشت: قبل از انقلاب ميزان خودكفايي كشور در توليد برنج كمتر از 50 درصد بود ولي اكنون اين رقم به 85 درصد رسيده است. همانطور كه طبق اعلام وزارت جهاد كشاورزي مهر ماه امسال خودكفايي در گندم را جشن خواهيم گرفت انتظار ميرود كه در 5 سال آينده نيز شاهد برگزاري جشن خودكفايي برنج باشيم مشروط بر آنكه از توليد برنج حمايت شود و از واردات بيرويه برنج جلوگيري و متناسب با نياز و سرانه مصرف داخلي اقدام شود.
عضو كميسيون كشاورزي، تامين آب زراعي در استانهاي شمالي را از جمله نيازهاي ضروري در بخش كشاورزي دانست و اظهار داشت: ميزان بارندگي در استانهاي گيلان و مازندران به ترتيب 1200 و 1000 ميليمتر مكعب در سال است و با وجود آنكه مجموع آبهاي سطحي و زير زميني در استان گيلان بالاي 9 ميليارد متر مكعب و در مازندران 7 ميليارد متر مكعب است، اما تنها از 30 درصد اين آبها استفاده ميشود. به علاوه 70 درصد بارندگيها هم در 6 ماه دوم سال است كه نيازي به آن در بخش كشاورزي نيست.
وي خاطرنشان كرد: عليرغم آنكه وزارت نيرو در سالهاي گذشته براي تامين آب زراعي از طريق احداث سدهاي بزرگ و كوچك در شمال ايران گامهايي را برداشته است؛ ولي انتظار ميرود كه اين روند با شتاب بيشتري همراه باشد تا با احداث سدهاي بزرگ و كوچك و كانالهاي انحرافي بتوان آب مورد نياز زراعي را تامين و به موقع در دسترس تمام نباتات بخصوص برنج قرار داد.
راهب ميزان آب مورد نياز براي برنج محلي را بين 8000 تا 1000 (هشت هزار تا ده هزار) متر مكعب و برنج پر محصول را بين 12 هزار تا 14 هزار متر مكعب ذكر و ابراز اميدواري كرد با احداث سدهاي بزرگ و كوچك كشت محصول برنج به سرعت توسعه يابد.
نماينده تنكابن و رامسر با بيان اينكه كشت دوم در مزارع شاليزاري از جايگاه بسيار خوبي برخوردار است، افزود: در حال حاضر بيش از 20نوع محصول كه شاخصترين آنها شبدر است به عنوان خوراك دام و گياه كنرا به عنوان دانه روغني است در صد هزار هكتار زمين كشت ميشود، لذا انتظار ميرود كه بانك كشاورزي تسهيلات مورد نياز را به اين منظور در اختيار كشاورزان قرار دهد.