روزه ديابتي ها چگونه است؟
براي بيماران ديابتي نوع يك و بيماراني كه با افت قند خون بدون علامت مواجه باشند، توصيه به روزه داري نميشود/ترياک به هیچ وجه باعث کنترل قند خون نمی شود/اگر بيمار ديابتي در ساعات روزه داري دچار افت قند خون شود بايد روزه خود را باز كند.(يادداشتي از دکتر عذرا اخی،عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي مازندران)
ديابت يك بيماري شايع متابوليك افزايش قند خون است که انواع مختلف دارد. ديابت نوع يك در سنين زير سي سال شروع ميشود كه نياز به انسولين دارد. ديابت نوع دو هم بيشتر افراد بالاي سي سال را مبتلا ميكند كه اغلب در افرادي كه دچار اضافه وزن هستند ايجاد ميشود.
مهمترين راه كنترل ديابت نوع دو رعايت درمان رژيم غذايي و ورزش است.راه كار جلوگيري از افزايش قند خون نيز استفاده از داروهاي تنظيم كننده قند خون است.
مهم ترين عامل ديابت نوع دو در كم تحركي است و افزايش مصرف مواد غذايي با انرژي و به تبع آن كم تحركي و كاهش سوخت ساز در بدن سبب ايجاد ديابت نوع دو ميشود.
تنها راه كنترل ديابت رعايت رژيم غذايي و توصيههاي پزشكي و در واقع راحتترين روش كنترل ديابت رعايت رژيم غذايي است.كنترل ديابت با استفاده از مواد مخدر مثل ترياك اشتباه و استفاده نامناسب از گياهان دارويي براي تنظيم ديابت هم ممكن است عوارض جانبي ديگري براي فرد ايجاد كند.
ممكن است گردو و گزنه براي كنترل قند خون وديابت مناسب باشد ولي عواض جانبي استفاده مداوم از اين داروها نيز بايد شناخته شود که نياز به كار تحقيقات علمي بيشتري دارد.
با توجه به نزديك بودن ماه مبارك رمضان، براي بيماران ديابتي نوع يك و بيماراني كه با افت قند خون بدون علامت مواجه باشند، توصيه به روزه داري نميشود.
بيماران ديابتي براي روزه گرفتن بايد با پزشك خود مشورت کرده، قند خون خود را قبل از ماه رمضان دقيق كنترل كنند و قند ناشتا براي افراد 120ودر 2 ساعت بعد از صبحانه 140 تا 180 است.
بيماراني كه از انسولين استفاده ميكنند براي روزه گرفتن نياز به مراقبت بيشتري دارند و براي روزه گرفتن بايد با پزشك خود مشورت كنند زيرا ممكن است بيمار ديابتي در زمان روزه داري نياز به تغيير دارو داشته باشد.
ديابتي ها به مراقبت برنامه غذايي نياز دارند و مصرف غذايي در بيماران ديابتي در زمان روزه داري بايد به جاي دو وعده در افطار و سحر به سه وعده افزايش يابد.
تامين آب مورد نياز در زمان افطار و سحر جزء تاكيدات پزشكي است و اگر بيمار ديابتي در ساعات روزه داري دچار افت قند خون شود بايد روزه خود را باز كند.
در انتها يادآور مي شوم که آمار بيمارن ديابتي در مازندران بالا است و كلاسهاي آموزش كنترل ديابت شنبه هر ماه در بيمارستان امام ساري برگزار ميشود.