به دنبال سومين فصل كاوشهاي باستان شناسي در گوهرتپه رستمكلا در شرق استان مازندران هيئت باستان شناسي به يافته هاي جديدي در زمينه نظام طبقات اجتماعي , گروههاي مهاجر و برخي موضوعات انسان شناسي دست يافت .
علي ماهفروزي , باستان شناس و سرپرست هيئت كاوش گوهرتپه اعلام كرد : كاوش باستان شناسي در سايت باستاني گوهرتپه بدنبال پژوهشهاي انجام گرفته در سالهاي گذشته بوده و اين تپه باستاني به عنوان مهمترين مكان در دوران شهرنشيني در حاشيه درياي خزر شناخته شد.
وي گفت : به لحاظ وسعت گوهرتپه و قرار گرفتن آن در كنار محوطه هاي دوران پارينه سنگي و نوسنگي و با گمانه زني هاي انجام گرفته و پژوهشهاي موردي مشخص گرديد كه نخستين استقرار در اين محوطه در دوران نوسنگي و در 7000 سال پيش اتفاق افتاده است .
ماهفروزي با اشاره به شرايط مناسب اقليمي در دشت منطقه و ازدياد جمعيت در اواخر دوران نوسنگي در اين تپه افزود : با توجه به مواد فرهنگي بدست آمده در گمانه هاي مختلف احتمال وجود يك جامعه مركب و پيچيده اجتماعي در گوهرتپه دور از ذهن نبوده و شرايط مطلوب و امكانات بالقوه باعث گسترش وسعت استقراري و قرارگيري اين منطقه در آستانه شهرنشيني در اوايل دوران مفرغ گرديد.
باستان شناس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري مازندران اظهار داشت : گوهرتپه در اواسط دوران مفرغ به يكي از بزرگترين شهرهاي منطقه مبدل گرديد و وسعت آن به بيش از 50 هكتار رسيد . اين شهر در 3700 سال پيش به جهت گرم شدن منطقه به مرور شاهد كاهش جمعيت شد و به سرعت متروك گرديد. به احتمال مهاجرت ساكنان اين تپه به مناطقي كه داراي امكانات بالقوه در حاشيه كوهستاني همين منطقه بوده صورت گرفته و با به وجود آمدن امكانات لازم و شرايط اقليمي مناسب در 500 سال بعد يعني در دوران عصر آهن , اقوام جهت اسكان دائم راهي دشت منطقه شدند و در حاشيه شيب اين شهر ويران شده كه به صورت تپه ماهور درآمد تدفين هاي خود را انجام دادند.
ماهفروزي در ادامه به بيان مراحل كاوش فصل اخير پرداخت و گفت : براساس كاوشهاي انجام گرفته در فصل جديد هيئت باستان شناسي گوهرتپه به نتايج قابل توجهي در زمينه نظام طبقات اجتماعي , گروههاي مهاجر و برخي از موضوعات انسان شناسي در زمينه امراض برخي از كودكان دست يافت .
وي در پايان ابراز اميدواري كرد : درصورت اختصاص بودجه كافي و امكانات حفاظتي و همكاري مردم منطقه هيئت باستان شناسي گوهرتپه بتواند به اهداف بلند پژوهشهاي علمي و رونق گردشگري و اقتصادي اين منطقه كمك نمايد.
خاطرنشان مي كند : در اين فصل از كاوش گوهرتپه رستمكلا تعدادي اسكلت بدست آمد كه به صورت چمباتمه و طاق باز دفن شده بودند. همچنين پيكره هاي سفالي و سنگي حيوانات و انسانها بهمراه آثار دوك و سردوك و فلاخن هاي گلي و قسمتي از معماري جوامع ساكن در قبل از عصر آهن از جمله آثار مكشوفه در اين فصل كاري هيئت بوده است .