سال جاري مرمت خانه نيما يوشيج در حالي آغاز شد كه زلزله 8 خرداد ماه، بخش هايي از آن را تخريب كرده بود.
به همين علت علاوه بر انجام طرح مرمتي خانه نيما كه از دو سال پيش آغاز شده بود، مرمت گران بخش هاي تخريب شده اين بنا را نيز مرمت و احيا كردند به اين ترتيب بيش از 70 درصد از كل بنا مرمت شد.
خانه نيما در روستاي يوش از توابع شهرستان نور قرار گرفته است. اين خانه به دستور جد وي معروف به «ناظم الاياله» بيش از دويست سال پيش با گچ بري ها و پنجره هاي زيباي ارسي ساخته شده است. بخش هايي از اين خانه طي زمان هاي طولاني بر اثر عوامل جوي و انساني تخريب شه بود كه اداره ميراث فرهنگي استان مازندران با ارايه يك طرح مرمتي، تصميم به احياي خانه گرفت. اوايل امسال زلزله اي با قدرت بيش از 5 ريشتر باعث شد تا بخش هايي از ديوارهاي خانه تخريب و آسيب هاي جدي به آن وارد شود. سال جاري مرمت خانه نيما در حالي آغاز شد كه احيا بخش هاي تخريب شده نيز در دستور كار مرمت گراني قرار گرفت.
«مهدي ايزدي» سرپرست تيم مرمتي خانه نيما يوشيج، در اين باره گفت: «مرمت خانه نيما از اواخر مرداد ماه شروع شد و طي آن به سرعت ديوارهاي تخريب شده بر اثر زلزله احيا و مرمت شد. از سوي ديگر ديوارهاي قسمت غربي كه شكاف برداشته بودند نيز استحكام بخشي شدند.»
وي در ادامه و در خصوص انجام كارهاي مرمتي گفت: «در مرمت سقف بنا توانستيم كاه گل پشت بام را عوض كنيم و بخش هايي از گچ كاري ها را كه تخريب شده بود، مرمت كنيم كه اين كار همچنان ادامه دارد. به اين ترتيب نقاشي سقف نيز بازسازي مي شود. همچنين تزيينات ضلع شرقي حياط را در نوع خود بي نظير و منحصر به فرد است، مرمت شد.»
به گفته وي، در زلزله خرداد ماه به تزيينات بنا، آسيب چنداني نرسيد. تخريب اين تزيينات توسط عوامل جوي و انساني بوده است. در سال هاي قبل كساني كه براي بازديد به اين خانه مي آمدند آسيب هايي را به نقش و نگار و تزيينات بنا وارد آورده بودند.»
ايزدي، در خصوص بخش هاي تخريب شده بر اثر زلزله گفت: «در زلزله 8 خردادكه تهران و بسياري از شهرهاي كشور را لرزاند، بخشي از ديوارهاي خانه نيما نيز تخريب شد. خانه نيما 3 ورودي دارد كه عبارتند از ورودي مخصوص مهمان ها و شخصيت هاي خانه، ورودي مخصوص خدمتكاران و ورودي اسب ها كه در كنار اسطبل قرار گرفته بود. طي اين زلزله، اسطبل و ورودي آن به طور كامل تخريب شد كه امكان احيا و بازسازي آن به علت نبودن شواهدي بر چگونگي آن وجود ندارد. اما بخش هاي تخريب شده ديگر از قبيل ضلع غربي و جنوبي بنا مرمت و استحكام بخشي شوند.»
ايزدي، در پايان يادآور شد: «مرمت خانه نيما در سال جاري رو به پايان است و تنها كاري كه براي سال آينده باقي مانده است مرمت ضلع شمالي بنا است كه به علت رطوبت مورد تخريب قرار گرفته است. سال آينده با ايجاد كانال دفع رطوبت و مرمت ديواره شمالي بنا، كار مرمت خانه نيما به اتمام خواهد رسيد.»
خانه نيما يوشيج در سال 1207 هجري قمري توسط پدربزرگ نيما در محله لالوي يوش ساخته شد. اين بنا 3 ورودي، شاه نشين و اطاق هاي بي شماري دارد كه به وسيله راهروهايي به هم مرتبط هستند. شاه نشين در قسمت شمالي بنا واقع شده است كه سقف بسيار زيبايي دارد و در آن از نقاشي هاي اسليمي با طرح گل و مرغ استفاده شده است. در حياط مركزي اين بنا مقبره نيما قرار گرفته است كه در سال 1373 توسط ميراث فرهنگي براي پدر شعر نو فارسي ساخته شد.
ميراث فرهنگي مازندران از سال 1368 تاكنون زادگاه نيما را به منظور تاسيس اولين موزه «شعر ايران» به شيوه اوليه مرمت و بازسازي نمود. اما هنوز اين موزه افتتاح نشده است.