مسائل ژئواكونومى درياى خزر
يادداشتي از:فريبرز احمدى دهكا
تاريخ مى گويد زمان نخستين حفارى هاى درياى خزر در دوران منتهى به جنگ جهانى دوم است كه از باكو آغاز گرديد و با شروع جنگ جهانى دوم و تهديدهاى آلمان نسبت به منطقه باكو، فعاليت هاى حفارى و اكتشافى در ساير نقاط شوروى بخصوص در حدفاصل رود ولگا تا كوههاى اورال آغاز شد.
اما مسأله حساس و بحث انگيز در مسائل درياى خزر بعد از فروپاشى اتحادجماهير شوروى بود كه با تشكيل كشورهاى تازه استقلال يافته بر تعداد بازيگران در درياى خزر افزوده است. با روند كنونى دنيا و نياز مبرم كشورهاى صنعتى به منابع انرژى، دوران جديدى را در منطقه پديد آورده است و از جمله مسائل سياسى كه منابع انرژى از جمله نفت و گاز در درياى خزر ايجاد كرده اند مالكيت چاه هاى نفت، چگونگى استفاده و بهره بردارى از آن و مديريت و راههاى انتقال اين منابع به بازارهاى جهانى است.
به اعتقاد كارشناسان چون مسأله انرژى در درياى خزر بر كل جهان تأثيرگذار است بدون ترديد رقباى فرامنطقه اى نيز خود را وارد بازى ساخته و ايفاى نقش مى كنند.
نقش ايران و تأثيرگذارى آن در درياى خزر با واقعيت هاى موجود مطابقت ندارد. آنچه كه مسلم است ايران داراى اهميت ژئوپلتيكى خاصى در منطقه است. ايران به دليل دارا بودن متغيرهاى ثابت و پايدار ژئوپلتيكى و ارتباط همزمان با درياى خزر و خليج فارس و همچنين اشتراكات فرهنگى، تاريخى و ظرفيت هاى بالاى اقتصادى و دسترسى به منابع انرژى كه اگر با مديريت صحيح و استراتژى مشخص همراه باشد، مهمترين و تأثيرگذارترين كشور حاشيه خزر به همراه روسيه خواهد بود، در واقع مى توان چنين بيان داشت كه با همگرايى و منطقه گرايى كه دراين منطقه لازم است مى توان رژيم حقوقى درياى خزر را بدون دخالت كشورهاى ديگر در داخل منطقه حل و فصل نمود. با برطرف ساختن اين مشكل مى توان گامى ديگر در پيشرفت و جذب سرمايه گذارى هاى خارجى برداشت.