سرزميني با 12هزار سال پيشينه
ويژه نوروز- مازندران:سرزمين انديشههاي بلند، طبيعت زيبا و مردمان صبور
استان سرسبز و زيباي مازندران با بيش از 23 هزار كيلومتر مربع وسعت و بالغ بر 26 ميليون نفر جمعيت، در حاشيه درياي خزر و همسايگي با استانهاي گيلان، گلستان، سمنان و تهران قرار گرفته و مشتمل بر 15 شهرستان، 46 شهر، 43 بخش و 110 دهستان است كه 43 درصد شهر هاي آن در طول نوار ساحلي واقع شده است.
مازندران تنها استان ساحلي درياي خزر است كه از طريق سه محور زميني كندوان، هراز و فيروزكوه با مركز كشور در ارتباط بوده و علاوه بر گذر راه آهن سراسري و سه فرودگاه ساري، نوشهر و رامسر نيز ارتباط هوائي آن را با ساير نقاط كشور برقرار ميسازند.
همچنين جاده بابلسر – رامسر به طول 220 كيلومتر كه با فاصله 10 تا 300 متري ساحل دريا ميگذرد، چشم اندازهاي كم نظيري را براي گردشگران فراهم ميآورد.
استان ما با توجه به موقعيت خاص جغرافيائي و طبيعي در بخش طبيعت گردي يا اكوتوريسم جزو استانهاي برتر كشور به شمار آمده و با توجه به سابقه ديرينه گردشگر پذيري هر سال پذيراي بيش از 12 ميليون نفر از هموطنان و 100 هزار نفر گردشگر خارجي است.
واقع شدن در حاشيه دريا با ساحل ماسهاي و مناسب، برخورداري از جنگلهاي انبوه و پاركهاي جنگلي متعدد، وجود رودخانههاي پر آب، آبشارها، غارها، درياچهها، آب بندانها و تالابهاي فراوان، چشمهها، آب هاي معدني سرد و گرم و همچنين امكان صعود از دامنه شمالي كوه دماوند مجموعه گوناگون و كم نظيري از جاذبههاي گردشگري را در مازندران به وجود آورده است كه در كنار آثار تاريخي متعدد مانند برج لاجيم و رسكت، مجموعههاي فرح آباد و عباس آباد، قلعه پولاد بلده، سايت موزه گوهر تپه، كندلوس ، سد سليمان تنگه، درياچه خضر نبي، نمك آبرود و بافت قديمي برخي از شهرها توجه هر بينندهاي را به خود جلب ميكند.
در حال حاضر وجود واحدهاي اقامتي، پذيرايي و تفريحي گوناگون شامل 29 هتل 18 متل، 19 هتل آپارتمان ، 25 مهمانپذير، 115 واحد تأسيسات ساحلي، 10 مجتمع تفريحي ساحلي با بيش از 8500 تخت و 288 واحد پذيرايي بين راهي و نزديك به 2200 ويلا و خانههاي استيجاري و 100 دفتر خدمات مسافرتي و جهانگردي، شرايط مناسبي را براي اقامت و ارائه خدمات به گردشگران فراهم آورده است.
شكوه شكوفههاي هلي تي تي، ترنم موسيقي نغمههاي رها شده در باد پرستوها و گنجشككان كه در لابه لاي شاخههاي درختان و بر فراز تيرهاي باريك چراغ برق غوغايي به راه مياندازد و فضايي ميآفريند تا مازندران هميشه بهار ميزبان هزاران گردشگر داخلي و خارجي باشد و با سرودهاي دور آشنا و نغمههاي دلنشين نوروز خواني به ميهمانان خوش آمد گويد.
نوروز سلطان آمد گل به گلستان آمد
مژده دهيد به دوستان گل به گلستان آمد
عبا س آباد
9 كيلومتري جنوب شرقي بهشهر بر فراز ارتفاعات البرز در ميان جنگلي سرسبز و انبوه بقاياي آثاري از دوره صفويه شامل سد ، استخر و كاخي در وسط آن و بناهايي در اطراف با وسعت تقريبي 10 هكتار خود نمايي ميكند.
كاخ ميان استخر بنايي است آجري به شكل چهار طاقي كه در زمان آبگيري استخر به زير آب ميرود و تنها سطح فوقاني آب مانند جزيرهاي بيرون از آب قرار ميگيرد. در جوار استخر سازههايي مثل برجهاي ديده باني، حمام، صفههاي مطبق و جاده سنگ فرش قابل مشاهده است و بر شكوه و عظمت اين مجموعه ميافزايد.
در شمال غربي استخر و جنوب غربي صفههاي مطبق حمامي با مساحت 160 متر مربع بنا شده كه عبارتند از ورودي، سربينه، صحن حمام، شاه نشين، چهار حوض، مخزن آب گرم و سرد و تون است كه از معماري بي نظيري بر خوردار است و هر بينندهاي را مبهوت مي كند.
صرف غذا در مجتمع تفريح تاريخي عباس آباد بر بالاي تپه و مشرف به درياچه و در دل جنگل از ديگر چشم انداز هاي اين مجموعه است كه مورد توجه مسافران گرامي قرار ميگيرد.
محوطه باستاني گوهر تپه در 10 كيلومتري غرب شهرستان بهشهر در نزديكي غار باستاني گميشان، از جمله جاذبههاي فرهنگي و تاريخي منطقه است كه در تمام فصول سال پذيراي گردشگران داخلي و خارجي، تورهاي آموزشي مدارس، دانشگاهها و ارگانهاي دولتي است.
اين محوطه باستاني پس از سومين فصل كاوش باستان شناسي با توجه به گستردگي و تراكم آثار فرهنگي كشف شده، مانند بقاياي بيش از 20 مورد اثر تدفين انساني به همراه اشياي تزئيني و ظروف سفالي، با استقبال گستردهاي، علاقه مندان و عموم مردم روبرو شد و پس از انعكاس ملي و بين المللي كشف گوهر تپه اين منطقه صاحب جايگاه مهمي در ايران و جهان شده است.
سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري مازندران نيز علاوه بر حفظ و نگهداري اين مجموعه گرانبها حداقل شرايط و امكانات لازم جهت تسهيل در امر بازديد گردشگران داخلي و خارجي را فراهم كرده است.
فرح آباد ساري
28 كيلومتري ساري به فرح آباد، در 2 كيلومتري ساحل درياي خزر بقاياي شهر قديمي فرح آباد ، يادگار دوران شاه عباس بزرگ و هنرمندان و معماران سنه 1020 ه.ق با وسعتي در حدود 20 تا 30 هكتار جلوه گري ميكند كه از آن فقط مسجد ، مدرسه، قسمتهائي از پل و ديوار باقي مانده است.
مسجد فرح آباد برجاي مانده از شهر و بندري آباد به نام فرح آباد ملقب به دار المسرور و يا دار السلطنه، محصور در زميني مستطيل شكل داراي فرمي چهار ايواني با حجره هاي متعدد در اطراف است كه به نظر مي رسد زماني محل بحث و درس و تعليم و تربيت بوده است.
بقاياي برج و باروي كاخ جهان نما، قصر معروف شاه عباس بود كه يكي ديگر از چشم اندازهاي اين بافت قديمي كه هر بينندهاي را به تفكر وا ميدارد.
مجتمع تفريحي سياحتي سليمان تنگه
مجتمع تفريحي سياحتي سليمان تنگه در مجموعه عمومي سد شهيد رجائي به فاصله 40 كيلومتري جنوب شهر ساري، واقع شده كه طبيعت زيباي مازندران در چهار زمينه متنوع كوه، جنگل، جلگه و دريا همراه با استفاده از جزيره طبيعي، اسكله شيرين رود، اتوبوس دريائي، قايقراني، پدالو، اسكي روي آب و ماهي گيري بهترين مكان براي گذران اوقات فراغت به نظر ميرسد.
وجود ويلاهاي دو خوابه، چهار خوابه، اردوئي، سالنهاي اجتماعات سر پوشيده و روباز، رستورانها و سالنهاي غذا خوري به سبكهاي مختلف، زمين ورزش و پارك بازي، پيست تپه پيمائي و جنگل نوردي، آلاچيق از ديگر امكانات و پتانسيلهائي است كه اين مجتمع تفريحي، سياحتي براي استفاده گردشگران تدارك ديده است.
نمك آبرود
12 كيلومتري چالوس به تنكابن و در غرب شهر چالوس، شهرك توريستي قرار دارد. دريا با ساحل بسيار زيبا و مناسب، جلگه و شاليزارهاي سرسبز و كوههاي پوشيده از گياهان متنوع براي استفاده گردشگران گرامي در آن محصور شده است.
امكاناتي نظير تله كابين، رستوران بالا وپائين كوه، كافي شاپ، هتل 5 ستاره، فروشگاههاي مختلف، درياچه ، ويلاها، پيست دوچرخه سواري، فضاهاي پارك مانند، در شهرك نمك آبرود تعبيه شده، تا مراجعان به اين مجموعه در رفاه كامل اوقات فراغتشان را بگذرانند.
تله كابين نمك آبرود با طول كابل 200 متر در كمتر از 15 دقيقه گردشگران را از نواحي جلگهاي ساحل دريا به ارتفاع 1050 متري منتقل ميكند و در اين حين مناظر بديعي را به نمايش مي گذارد.
دهستان جواهر ده و پارك جنگلي صفا رود
26 كيلومتري رامسر و در دامنه پر برف كوه هاي سماموس ، با عبور از ميان كوه هاي مشجر و در امتداد رود خانه صفارود، در چمنزار و بوته زاري بسيار زيبا روستاي ييلاقي و سنتي جواهر ده قرار دارد، كه اين امكان را مي دهد تا گردشگران با هر ذوق و سليقه اي با اقامتي هر چند كوتاه در سوئيت هاي زيباي هتل جواهردر دهستان جواهر ده سا عاتي رويايي و خاطره انگيز را با خود به يادگار ببرند.
استان مازندران صفحه چهارم
همچنين در ابتداي جاده جواهر ده و در كنار رود صفارود، پارك جنگلي وسيعي در ميان دره با چشم اندازي زيبا واقع شده كه ورود به آن از طريق جادهاي پلكاني شكل امكان پذير است و با آب و هوايي مطبوع و رودخانهاي با آب معدني گاز دار از ميهمانان خود پذيرائي مي كند.
كندلوس
در دامنههاي سبز و خرم رشته كوههاي البرز، در منطقه كجور نوشهر روستاي زيباي كندلوس با آب و هواي ييلاقي قرار دارد كه در گذشته به ميخساز معروف بوده است. در روستاي خوش آب و هوا كندلوس با بافتي قديمي و فرهنگي و ناب و دست نخورده، فرهنگ سرائي قرار دارد كه آينه تمام نماي فرهنگ، آداب و رسوم ، اعتقادات ، باورها مردم منطقه است.
جالبترين قسمت اين مجموعه موزه مردم شناسي و باستان شناسي كندلوس است كه ساختمان زيباي آن با الهام از داستانهاي شاهنامه ساخته شده است و در آن اشياي مختلف و ارزشمندي از دورانهاي مختلف تاريخي جهت استفاده علاقمندان نگهداري ميشود.
وجود رستوران، فروشگاههاي مختلف، پارك بازي، كتاب فروشي و ساختمانهاي بسيار زيبا و ديدني، اقامت در اين منطقه ديدني را امكان پذير كرده است. علاوه بر اين مزارع گياهان داروئي با فراوردههاي بسيار متنوع و مجاورت با روستاي ييلاقي و بكر كجور از ديگر جاذبههائي است كه هر بينندهاي را دعوت به بازديد و استفاده از اين موهبت خداداي ميكند.
بازار ها و صنايع دستي
بازار در شهرهاي مازندران از عناصر اصلي بافتهاي شهري به شمار ميرود و كليه عناصر با توجه به محوريت بازارها شكل گرفتهاند.
از دير باز نيز در تمام نقاط اين استان بازارهاي سنتي و محلي دائر ميشد و هر يك از آنها با توجه به روز برگزاري بازار و نوع محصولات عرضه شده داراي نام ويژه خود بودهاند. در حال حاضر نيز در سطح استان مازندران تعدادي از بازارها و مراكز خريد محصولات و كالاهاي ويژه با عنوان بازار ماهي فروشان بابل، تنكابن، ساري، سلمانشهر، چالوس، رامسر، فريدونكنار و محمود آباد، بازار كوزه گران آمل و چالوس، بازار صنايع دستي آمل، بابل، ساري و چالوس، پنچشنبه بازار آمل ، بابل و سلمانشهر، چهارشنبه بازار تنكابن، جويبار و قائم شهر، سه شنبه بازار خرم آباد، يكشنبه بازار تنكابن، جويبار و كياكلا ، شنبه بازار خرم آباد و شيطان بازار تنكابن همچنان به شيوه سنتي و محلي عرضه مستقيم كالا تشكيل ميشود و مورد توجه گردشگران نيز قرار ميگيرد.
صنايع دستي مازندران نيز بي شمار است. لاك تراشي، كچه يا قاشقهاي چوبي، جوله، تاكل، تلم، قالي ،گليم ، شمد، نمد، جاجيم ،كوب، معرق روي چوب، سفالگري، چادر شب، بافتههاي مختلف حصيري، زنبيل ،گهواره ، تور، جارو ، پالان خورجين ، ابزار هاي فلزي كشاورزي و تزئينات پشمي يادگار ابتكار ، ذوق و سليقه انسان هاي پر تلاش، پويا و متفكري است كه در طي فراز و نشيبهاي زندگي اجتماعي و بر مبناي نياز شكل گرفته و زينت بخش موزهها و گنجينهها و گوياي فرهنگ، اعتقادات و آداب و رسوم نياكانمان شده است و هم اكنون نيز دست به دست به عنوان تحفه و برگ سبزي به يكديگر هديه مي شود تا ضمن انتقال به نسل هاي آينده، تضمين كننده قدمت ، ماندگاري وانس و الفت به تاريخ و فرهنگ كهن ايران زمين باشد.
آشنائي با صنايع دستي استان
صنايع دستي يكي از مظاهر فرهنگي و هنري محسوب ميشود و هر مصنوع صنايع دستي بازگو كننده خصوصيات تاريخي، اجتماعي و فرهنگي محل توليد آن است و مي تواند عامل مهمي در حفظ و احياي و شناساندن فرهنگ و تمدن هر منطقه به حساب آيد، از نظر اقتصادي نيز اشتغالزا، ارز آور و جاذب توريست بوده و مي تواند به تعادل اقتصادي در يك جامعه كمك شايان توجهي بنمايد.
هر چند نميتوان براي پيدايش صنايع دستي تاريخ مشخصي را عنوان كرد، ولي ميتوان چنين پنداشت كه تاريخچه هنر – صنعت از زماني آغاز ميشود كه انسان به مدد انديشه و قوه تعقل خود توانست با امكانات موجود در طبيعت اولين ابزارها و وسايل را براي بقا و ادامه زندگي خويش بسازد و به همين خاطر مي توان گفت يكي از قديميترين رشتههاي فعاليت بشر را تشكيل ميدهد و به موجب برخي از اسناد و مدارك تاريخي، سابقه پيدايش صنايع دستي به عصر حجر ميرسد، زماني حدود 10 هزار تا 12 هزار سال قبل از ميلاد مسيح.
مازندران كنوني سرزمين پهناورتري است كه در متون تاريخي از آن با نام فرشوارگر و پشتخوارگرا نام برده شده است. در كتيبهها و سنگ نبشته از طبريها به عنوان بهترين تيراندازان، فلاخن اندازان، كمانداران و ... ياد شده است، بهخصوص در جنگ گوگمل نبرد داريوش با اسكندر مقدوني، دور از واقعيت نيست، اگر چنين بيانديشيم كه اين چنين مردمي حتماً با ساخت انواع ادوات جنگي، وسايل زندگي روزمره و ابزار آلات كشاورزي و صيد و شكار آشنائي داشتهاند و به دليل وضعيت جغرافيائي مازندران داشتن آب و هواي معتدل زمينهاي حاصلخيز و سر سبز، دامداري، كشاورزي، مواد اوليه متنوع و بسياري به منظور مرتفع ساختن نيازمنديهاي خويش در دسترس داشتهاند. مواد اوليهاي كه خود موجبات پديدهاي انواع متنوعي از ابزار و ادوات را حصول بخشيده كه امروزه مجموعه همه آنها را تحت عنوان صنايع دستي ميشناسيم. واحد پژوهش صنايع دستي با هدف اشتغالزائي، زيبائي شناختي اقدام به شناسائي رشتههاي صنايع دستي حفظ ، احياء و ترويج صنايع دستي نموده است.
تاكنون 62 رشته صنايع دستي در استان شناسائي شده كه اقدام به مستند سازي اين رشتهها شناسائي اساتيد، مناطق توليد و تعيين و شناسائي هدف صنايع دستي نموده است.
صنايع دستي رايج استان مازندران عبارتند از : كوزه سفالي، وسايل چوبي مانند كلز، قاشقهاي چوبي، كاجمه، لت چوبي ، منبت كاري، گره چيني، گليمچه متكازين ،چادر شب نمد ، فرش كلار دشت، توريسم به عنوان يك صنعت درآمد زا و از همه مهمتر وسيله ارتباط بينالملل و اقوام گوناگون در جهان و آشنايي مردم عالم با همديگر مورد توجه همه كشورهاست.
استان مازندران سرزمين اسپهبدان و علويان، مظهر دلاوريها و جانفشانيها،ديار انديشه، شعر، تاريخي با قدمت چندين هزار ساله، فرهنگي كهن ،يادمانهاي تاريخي بي شمار بازمانده از عصر باستان و اسلام با طبيعتي سبز، مردماني صبور، مهمان نواز و دوست داشتني، در متون كهن فارسي و كتيبه بيستون از مازندران با نام هاي(پشتخوارگي)و در اوستا به (پذشخوارگر)ذكر شده، بعدها نيز با عنوان تپورستان،تبرستان و مازندران از آن نام برده شده است.
بر اساس بررسيهاي باستان شناسي،كرانه بحر خزر از مراكز مهم تمدني ماقبل تاريخ است. كاوشهاي باستان شناسي در غارهاي علي تپه حدود12 هزار و 500سال قبل و غارهاي هوتو و كمربند حدود 10 هزار و 500 سال قبل از ميلاد به عنوان قديميترين پناهگاه انسانهاي اوليه در منطقه شناسايي شده است.
عمدهترين ويژگي فرهنگ مردم مازندران زبان و فولكلور آن است. زبان طبري يا مازندراني، بازمانده زبان ايرانيان قديم(پارسي ميانه)است كه خوشبختانه كمتر از ساير زبان ها تحت تاثير زبان هاي بيگانهاي چون عربي ، مغولي و تاتاري قرار گرفته است.
زبان مازندراني با لهجههاي مختلف در تمامي استان متداول است علاوه بر اين لهجههاي گيلكي در غرب و لهجههاي مردماني كه از ديگر شهرها به اين استان مهاجرت مي كنند، رواج دارد.(farsnews)
- سه شنبه 25 بهمن 1390-0:0
شمه خنا بدون اما
1.تبرستان و تبری
2.دریوی مازندران - پنجشنبه 15 فروردين 1387-0:0
جواهر ده
کج خطی وحشی ز آب
می چکد از مهتاب
می رود تا کهکشان
آن ده از شهد و شباب
می چکد از تن خاک
قطره های آب پاک
می دهد بوی نبات
چشمه های آبناک
این جواهر گوهرش
می دهد رنگ لباب
سنگ افسرده از او
می رسد تا به شهاب
چشمه ای در سر کوه
می چکد آب شراب
می رسد تابه تمام
قصه های بی کلام
می رسد تا لب بام
آن جواهر ده رام .
- دوشنبه 28 اسفند 1385-0:0
mazandaran 26000000 jameiat dare?!
- يکشنبه 15 ارديبهشت 1398-14:57
شعر زيبايي بود.اين شعر از كيست/