تعداد بازدید: 1142

توصیه به دیگران 0

چهارشنبه 19 ارديبهشت 1403-10:17

با حضور اهالی فرهنگ و هنر؛

سه اثر موسیقی مازندرانی در ساری رونمایی شد

کتاب شواش به همراه آلبوم‌های موسیقی مازندرانی در دسترس علاقه‌مندان و اهالی فرهنگ و هنر قرار گرفت.


 

مازندنومه، آتنا فلاحتی: نویسنده کتاب «شواش» در مراسم رونمایی از این کتاب و 2 آلبوم موسیقایی گفت: کتاب شواش در ادامه فعالیت در گردآوری بخشی از موسیقی مازندران است که در کتاب «سرواد» انجام و سال 98 منتشر شده بود.
 
محمدابراهیم عالمی در مراسم رونمایی این اثر و دو آلبوم موسیقی محلی در ساری اظهار کرد: در کتاب شواش تمرکز بر فعالیت‌ها و تولیدات گروه موسیقی شواش است که در دهه 60 توسط استاد محسن‌پور تشکیل و تا زمان حضور استاد 18 آلبوم موسیقی منتشر شد.
 
وی افزود: پس از انتشار اثر سرواد به این نتیجه رسیدم فعالیت‌های گروه شواش به تنهایی می‌تواند سوژه و بهانه‌ای برای تولید یک کتاب دیگر باشد، چراکه گروه شواش نگاه بسیار فراگیری به موسیقی داشت و فعالیت این گروه فقط بازخوانی آثار موسیقایی نبود، بلکه با تولید آثار جدید و پژوهش همراه بود.
 
این پژوهشگر موسیقی مازندرانی با بیان اینکه شواش در حوزه لالایی‌ها اثر مستقل داشت، تاکید کرد: شواش منظومه‌ها را بازخوانی و باز تنظیم و سپس منتشر کرد و این موارد باعث شد فعالیت این گروه به عنوان یک اثر مستقل موسیقایی مورد توجه قرار گیرد.
 
عالمی تصریح کرد: برخی از آثاری که در این کتاب وجود دارد موسیقی فولکلور و بخشی هم تولیدات استاد محسن‌پور هستند اما وجه اشتراک همه اینها نام شواش است و نامگذاری کتاب به همین دلیل شکل گرفت.
 
این خواننده مازندرانی ادامه داد: نمی‌توان گفت این کتاب ترانه‌های دهه 60 را تا زمان حیات استاد محسن‌پور شامل می‌شود، چون بخشی از آثار وجود ندارد و تمرکز بر آثار گروه شواش است.

وی تصریح کرد: حدود 18 آلبوم با 180 قطعه، تولید گروه شواش در این کتاب جمع‌آوری و اشعار آوانگاری شده است  و توضیحاتی درباره سال تولید اثر و شیوه تولید آن در اختیار مخاطب قرار گرفته که به نوعی دانش‌نامه آثار و فعالیت‌های گروه شواش محسوب می‌شود.

عالمی با بیان اینکه ترتیب چینش آثار بر اساس سال تولید بوده و آثار برگردان شده تا مخاطب امروز و غیر مازندرانی بتواند از آن استفاده کند، خاطرنشان کرد: از آرشیو تصویری هم بهره بردیم و تصور می‌کنم با نگارش این کتاب بخشی از دینی را که به گردنم بود به زنده یاد استاد محسن‌پور ادا کردم.


 

شواش اندیشه است

پژوهشگر موسیقی نواحی در این مراسم گفت: موسیقی مازندران جایگاه ویژه‌ای دارد و مرحوم محسن‌پور تاثیر بسزایی در این موسیقی داشت و استادان درویشی و فاطمی هم چنین نظری دارند.
 
پیمان بزرگ‌نیا با بیان اینکه شواش سنگ‌بنا و اندیشه است و مسیری برای جوانان که در آینده باید از آن تبعیت کنند، اظهار کرد: چون فرد بومی نداشتیم که موسیقی بختیاری را تنظیم کند  موسیقی ایل و درون ایلی، به حال و هوای دیگری رفت.

وی افزود: کانون موسیقی نواحی به همت خانه موسیقی تصویب شد و این کانون راه‌اندازی می‌شود تا به عنوان نهاد صنفی همه نواحی موسیقی ایران فعالیت کند.

بزرگ‌نیا با اشاره به اینکه در مازندران بانوان فراوانی در حوزه موسیقی فعالیت می‌کنند که بسیار توانمند هستند، گفت: مازندران و ساری مردم مهمان‌نواز دارد و من به عنوان یک بختیاری احساس می‌کنم مازندران هم استان من است.

شواش تاثیرگذارترین گروه موسیقی مازندران بود

در ادامه این نشست نویسنده کتاب «افسانه‌های مردم مازندران» گفت: شواش تاثیرگذارترین گروه موسیقی مازندران بود که خوانندگان و شاعران بزرگ استان با این گروه همکاری داشتند.

اسدالله عمادی افزود: به واسطه شخصیت خاص، خلاقیت بی‌نظیر و شخصیت کاریزماتیک، استاد محسن‌پور این بایستگی را پیدا کرد و استعدادهای فراوانی از محل فعالیت این گروه به جامعه فرهنگی و هنری معرفی شد.
 
وی با بیان اینکه استاد احمد محسن‌پور آوازهای امیری و کتولی را بنیان موسیقی آوازی مازندران می‌دانست، گفت: آواز امیری یادمانی از موسیقی کهن شمال ایران است که در جلگه و دامنه‌های البرز خوانده می‌شود.
 
این نویسنده با بیان اینکه نوع تحریر و کشش آوایی این آواز، خواننده‌ای توانا می‌طلبد، تصریح کرد: آواز امیری را باید در قالب رباعی خواند که 12 هجایی است و با شمارش تکیه پایانی در فرود آواز، چهار تکیه اصلی دارد.
 
عمادی با بیان اینکه دیگر آواز اصلی مازندران، کتولی است، تصریح کرد: این آواز را باید در قالب دوبیتی خواند، دوبیتی‌های فولکلوریک مازندران، 11 هجایی است، خواندن کتولی هم به دلیل ارتفاع و کشش آوایی آن، کمی دشوار است اما نه به دشواری امیری خوانی.
 
وی ادامه داد: استاد محسن‌پور، پرده لیلی را که یادگاری از موسیقی عهد ساسانی است برابر با کتولی امروز می‌دانست و خاستگاه آواز کتولی به احتمال روستاهای میان‌بند مازندران بود.


 

رونمایی از دو آلبوم موسیقی محلی

مدیر شرکت فرهنگی هنری «مهرآوا» در این مراسم اظهار کرد: آلبوم موسیقی «بچا بچا» به خوانندگی حسین زمانی که تنظیم این اثر را حمیدرضا زمانی بر عهده داشت و آلبوم «آمی پسر آمی دتر» اثری که موسیقی، راوی و خواننده آن استاد حسین علمباز است، توسط این شرکت منتشر شده است.
 
محمد غلامی با بیان اینکه حمایت‌ها باعث دلگرمی هنرمندان و فعالان این حوزه می‌شود، افزود: کتاب «شواش» هم نگاهی به فعالیت گروه شواش و ۱۸ البوم منتشر شده توسط این گروه با ۱۸۰ قطعه اوانگاری و ترجمه شده همراه با با تحلیل و تفسیر آثار توسط نشر نت منتشر شد که هر سه اثر در این مراسم رونمایی شد.

 



    ©2013 APG.ir