چهارشنبه 11 اسفند 1389-23:34

به ما مي گويند مانع طبيعي!

عباسعلي نوبخت گفت:آتش سوزي هاي امسال حدود12 میلیارد تومان خسارت آفرید/اگر شرکت هاي بهره بردار فقط به جنگل ها ناخنک بزنند با آنها برخورد می کنیم/حتي يک بالگرد براي اطفاي حريق نداريم/هر سال نیروهای ما در حال ریزش هستند/با نظر قوه قضا اسامی زمین خواران را اعلام می کنیم،حتی اگر  برادر و یا بچه های خودم باشند/پروفسورهاي آلماني طرح خروج دام را از جنگل تاييد کردند.(متن و حاشيه هاي مازندنومه از نشست مطبوعاتي مديرکل منابع طبيعي مازندران)


 مازندنومه:در آستانه هفته منابع طبيعي صبح روز چهارشنبه مديرکل منابع طبيعي مازندران ميزبان خبرنگاران رسانه هاي مختلف بود.گزارش ربابه حسين پور-خبرنگار مازندنومه-را از اين نشست بخوانيد.

------------------------

*حتی یک بالگرد نداریم

مدیر کل منابع طبیعی مازندران – ساری علت آتش سوزی هاي استان را تا حدود زیادی تعمدی و بر اثر بی دقتی نیروهای انسانی عنوان کرد و گفت:البته میزان اندک بارندگی در پاییز امسال که حدود 70 روز بی باران را سپری کردیم در شیوع آتش سوزی ها موثر بود که در نتیجه حدود12 میلیارد تومان خسارت آفرید.

 وی سرعت مهار آتش توسط نیروهای حفاظت از جنگل ها را متناسب با سطح و میزان آتش سوزی بیان کرد و افزود:در مجموع کمتر از یک ساعت طول می کشد تا نیروها به محل حادثه رسیده و آتش را مهار کنند.

نوبخت با انتقاد از فقدان امکانات اطفا حریق در جنگل ها تصریح کرد: علی رغم وسعت جنگل های شمال حتی یک بالگرد نداریم ، با این حال در مهار آتش سوزی ها بهتر از استان های دیگر عمل کردیم.

وي ادامه داد:خوشبختانه آتش سوزی ها سطحی بوده و به دلیل ساختار طبیعت اگر هیچ گونه دخالت ترمیمی هم نکنیم کمتر از 5 سال دیگر جنگل ها به وضعیت اولیه خود برمی گردند و نیاز به حمایت ندارند.

* بهره برداری و نه برداشت چوب

 نوبخت ضمن تشکر از مشارکتهای مردمی و دهداری ها در خاموش کردن آتش، از رسانه ها هم به دلیل اطلاع رسانی گسترده قدردانی کرد و گفت:این آگاهی ها باعث شد تا مقامات مسول حساس شوند و امکاناتی را برای جنگل های شمال در بحران در نظر بگیرند، به طوری که با اعتبارات اداره کل بحران استانداری هر کدام از 8 شهرستان اجرایی استان به یک دستگاه خودروی آتش نشانی ،خودروهای امدادی و وسایل ابتدایی مهار آتش مجهز شدند.

 وی در پاسخ به سوالی در خصوص طرح جامع اطفای حریق گفت: ما دوست داریم همه برای اطفای حریق در جنگل نگران باشند،این طرح نیز آخرین مراحل تدوین را می گذراند.

 مدیر کل منابع طبیعی مازندران-ساری هدف از واگذاری طرح های جنگلداری را پرورش جنگل نه بهره برداری و برداشت چوب خواند و گفت:از 693 هکتار عرصه جنگلی بدون احتساب بیشه زارها سالانه حدود 500 هزار متر مکعب توسط 14 شرکت برداشت می شود و این شرکت ها در قبال برداشت موظف به نهال کاری هستند لیکن اگر به تعهدات خود عمل نکنند و فقط به جنگل ها ناخنک بزنند با آنها برخورد می کنیم.

 وی در ادامه سخنانش شرکت های خلع ید شده از سال های گذشته را تا کنون  شرکت پجیم،پیته سرا،سرو چمان،دانشگاه علوم و فنون مازندران و چند شرکت ديگر اعلام کرد و در خصوص قرارداد شرکت چوب و کاغذ گفت: قرارداد ما با شرکت ها 10 ساله است، تا کنون 22 سری قرارداد ما با صنایع چوب و کاغذ مازندران تمام شده است.

نوبخت افزود: اختلاف کوچکی در نحوه تنظیم قرارداد وجود داشت، به طوری که برخی از دستگاه ها چوب و کاغذ را دولتی و برخی خصوصی می دانستند،اما اکنون این مساله حل شده و هر وقت شرکت چوب و کاغذ وثیقه بگذارد قراردادها امضا می شود و روند کار ادامه می یابد در غیر این صورت طرح ها پس از آگهی به مزایده گذاشته می شود و شرکت چوب و کاغذ باید به قیمت گران تر چوب ها را از برنده مزایده خریداری کند.

*در حال ريزش هستيم

 نوبخت با اشاره به فاصله در خور توجه شمار نیروهای حفاظتی با استانداردهای بین المللی گفت:متاسفانه هر سال نیروهای ما در حال ریزش هستند و تا کنون جذبی تحقق نیافته اما امیدواریم با مصوبه ای که اخیرا در مجلس تصویب شده از 10 هزار نیرویی که به وزارت جهاد تزریق می شود ما هم به دلیل زیر مجموعه بودن بهره مند شویم.

 وی افزود: بر اساس استاندارد برای هر 1000 هکتار یک نیروی حفاظتی و هر 5 هزار هکتار یک ناظر طرح جنگلی باید داشته باشیم اما در حال حاضر برای هر 9 هزار و 600 هکتار یک نیروی حفاظتی و هر 15 هزار هکتار یک ناظر داریم.

مديرکل منابع طبيعي مازندران-ساري در خصوص ارزش ریالی پرونده زمین خواری گفت: ارزش ریالی زمین ها متفاوت است اما 21فقره پرونده زمین خواری با 93 هکتار زمین پس از اقدامات کارشناسی شناسایی شده که با حمایت های قضایی و انتظامی با آنها قاطعانه برخورد می کنیم.

*زیر سواليم

 نوبخت در ادامه سخنانش از برخی دستگاه هایی که بدون مشورت با منابع طبیعی تصمیم گیری می کنند گله کرد و گفت: بر اساس قانون هر توسعه ای که باعث کاهش سطح جنگل های شمال شود ممنوع است،لیکن به طور نمونه برای توسعه شهرک صنعتی بشل 200 هکتار از عرصه های منابع طبیعی سوادکوه در نظر گرفته شده و این طرح به هیات دولت رفته و مصوب هم شده در صورتی که اصلا ا کوسیستم منطقه دیده نشده است.

وي افزود:البته این طرح علی رغم زمان بر بودن به نتیجه هم نخواهد رسید، بنابراین یا باید قانون اصلاح شود یا طرح حذف شود.

وی ادامه داد:قضیه پادگان ساری نیز همین گونه است و قرار بود به عرصه های جنگلی مرمت انتقال یابد که یقینا عملی نمی شود و باید به مکان دیگری انتقال یابد.

نوبخت در خصوص واگذاری معادن هم گفت:قبلا برای واگذاری 233 معدن موافقت کردیم اما باز و طبق روند همیشگي زیر سوال هستیم و به ما می گویند «مانع طبیعی »همانطور که به محیط زیست می گویند «محیط ایست!»

وي ضمن بيان اين نکته که اگر استان به این همه معدن نیاز دارد، باید معادن غیر فعال، فعال شود،تصريح کرد:اکنون از 233 فقره فوق فقط 123 فقره فعال است و 110 فقره دیگر اصلا فعال نشده ،لیکن فشارهای زیادی روی ماست که معادن داده شود وهمه اش اصرار بر«بشود» دارند اما با توجه به اینکه ما مخالف توسعه صنعتی در استان نیستیم گاهی مشاهده می کنیم که برگه هایی به قیمت 600 میلیون تومان خرید و فروش می شوند.

*کمربند سبز متوقف شده است

وی در رابطه با طرح کمربند سبز گفت:مرحله اول این طرح که حدود 190 کیلومتر بوده اجرا شده و زنده مانی خوبی هم داشته اما برخی مشکلات تلفاتی هم به کمربند سبز تحمیل کرد.

وي افزود: این طرح در حال حاضر هم به دلیل فقدان اعتبارات متوقف شده ولی قرار است دوباره با تخصیص اعتبار لازم اجرایی شود.

نوبخت مرگ ناگهانی بلوط،ابریشم بافت،برگ خوار سفید آمریکایی را از جمله آفت های جنگلی دانست که خوشبختانه کم شده اما گفت: گال اکالیپتوس آفتی بوده که اخیرا عرصه های جنگلی زاغمرز بهشهر و حوالی اطراف را مورد هجمه قرار داده، به طوری که برای جلوگیری از شیوع آفت 40 هزار اصله نهال سوزانده شد.

حاشيه ها:

-مديرکل منابع طبيعي مازندران در بخشي از اظهارات خود گفت:چندی پیش مدیر شرکتی را به دادگاه فرستادم.آن روز موبایل خود را هم خاموش کردم،چون با کسی تعارف ندارم چه مسئول و چه غیر مسئول!وي افزود:هیچ عشقی به جایگاه و پست مدیریتی هم ندارم جز عشق به شاهکار خلقت در شمال!

-نوبخت ضمن اشاره به کمبود نيروي انساني در منابع طبيعي استان گفت: گاهي بنده و تمام معاونینم کار خود را ول کرده و به عنوان نیروی حفاظتی وارد جنگل ها مي شویم.در این میان یکی از حاضران گفت:پس فاتحه جنگل های شمال خوانده است!اما نوبخت جواب داد:تا زمانی که ما و شما هستیم عرق خود را نشان می دهیم ،نمی گذاریم جنگل از بین برود.

-وي در جاي ديگري از صحبت هاي خود گفت: اگر دستگاه قضایی تشخیص دهد اسامی زمین خواران را اعلام می کنیم، حتی اگر این افراد برادر و یا بچه های خودم باشند.

-نوبخت به شوخي گفت:به ما مي گويند «مانع طبیعی »،همان طور که به محیط زیست می گویند «محیط ایست!»

 -وی در خصوص طرح خروج دام از جنگل هم گفت:3 ماه پیش جلسه ای با دو تن از پروفسورهای علم جنگل داری از آلمان داشتیم که در آن جلسه آنها اذعان داشتند ایران باید کلاس های توجیهی برای کشورهای همسایه تشکیل دهد چون در این طرح بسیار موفق عمل کردیم.

-نوبخت در پاسخ به گله خبرنگاری در خصوص امتناع وي از دادن وقت مصاحبه با لبخندی گفت: دیگر تکرار نمی شود و سعی می کنم از دل شما در آورم.

وي افزود:بنده فقط یک کارشناس هستم نه مدیر ،به طوری که تاکنون حتی یک دقیقه پشت میز مدیریت ننشسته ام و همیشه در عرصه های جنگلی هستم، از بابت وقت مصاحبه کمی ایراد به شما وارد است که فقط می خواهید با من مصاحبه کنید در صورتی که من در محضر بسیاری از کارشناسان این عرصه کارآموزی کرده ام و شما می توانید با آنها گفتگو کنید.

-دادخواه مدیر روابط عمومی و مسول پارکهای جنگلی استان در خصوص واگذاری پارک تلار قائم شهر گفت :پارک تلار به دلیل استقرار در خارج از محدوده شهر نمی تواند بر اساس قانون در اختیار شهرداری قرار گیرد، لیکن استاندار نامه ای به وزیر مبنی بر اخذ مجوز ترک تشریفات نوشت که بر این اساس در حال حاضر شهرداری به صورت موقت مدیریت این پارک را به عهده دارد.