يکشنبه 22 بهمن 1391-19:44

نان و زنان

زنان بدون مردان/گزارش+گزارش تصویری مازندنومه از کارگاه پخت نان محلی در قائم شهر/این نانوایی را 6 زن اداره می کنند و از هیچ مردی کمک نمی گیرند!


مازندنومه؛گزارش:سردبیر-عکس:علی حسن نژاد:حدود نیمی از جمعیت کشور را زنان تشکیل می دهند،اما تنها حدود 11درصد آن ها از نظر اقتصادی فعالند.

با توجه به پیشرفت های مختلف در کشور،هنوز نقش کارآفرینی زنان در توسعه همه جانبه،به ویژه توسعه اقتصادی جدی گرفته نشده است.

امروزه در عرصه جهانی،زنان خلاق،نوآور و مبتکر به عنوان کار آفرینان،منشأ تحولات بزرگی در زمینه های صنعتی،تولیدی و خدماتی شده اند و نقش آنان به عنوان موتور توسعه اقتصادی ،قهرمانان ملی و توسعه دهندگان صنعتی،مشوقان سرمایه گذاری،عاملان ایجاد اشتغال،گزینه های اصلی انتقال فناوری و عاملان رفع خلل و تنگناهای بازار ،تبیین یافته است.

چرخ های توسعه اقتصادی همواره با توسعه کارآفرینی به حرکت در می آید،از این رو پرورش نیروهای خلاق و نو آور،یکی از مباحث مهم در سطح صنعت،خدمات و دانشگاه است.

در این راستا سیاست های حمایتی مناسب در تقویت ویژگی های کار آفرینانه و بقای روحیه کارآفرینی در میان زنان نقش مهمی ایفا می کند.

*

بعدازظهر یک شنبه با علی حسن نژاد به سمت روستای ساروکلای قائم شهر رفتیم.هدف عکاسی از یک واحد نانوایی بود که نان سنتی و انواع شیرینی و کیک تولید می کند و گردانندگان آن همه زن هستند.

در سال 1386 شش زن روستایی به نام خانم ها:سارویه باقری،سیدجهان سیدنژاد،سید نورجهان محمودی،فاطمه رازقی،کبرا شیرآقازاده و بانویی دیگر که بعدا" به خاطر بیماری کنار کشید،دورهم جمع شدند و شرکت تعاونی همیار کماج زنان قائم شهر را تاسیس کردند.

نانوایی تمیز و مرتب بود و فضای به نسبت خوبی داشت.

 *این جا را با تسهیلات راه انداختید؟

-آره،بعضی از ما سرپرست خانواریم، بهزیستی به ما وام داد و این واحد نانوایی را راه انداختیم.

این را خانم شیرآقازاده گفت و ادامه داد:ما شیفتی کار می کنیم.دو نفر صبح می آیند و 3 نفر هم نوبت بعدازظهر.

هرچند ظاهر نانوایی،صنعتی به نظر می رسد،محصول،نان سنتی است؛از آن جور نان هایی که همه جایش را می توانی بخوری و دور ریختنی ندارد.

*این نان های محلی را چند می فروشید؟

-همان 350 تومان.تازه توش شکر و روغن هم اضافه می کنیم.

*گمان کنم به خاطر این کیفیت و هم چنین موادی که داخلش می ریزید،حداقل باید 500 تومان بفروشید.می صرفه؟

-خیلی نه،اما اگر گران تر کنیم شاید مشتری ها فرار کنند.سود کار بین ما 6 نفر تقسیم می شود،بنابراین تهش خیلی نمی ماند.

یکی از همراهان پیشنهاد کرد که وزن چانه را کم تر کنند تا به صرفه تر باشد.

از خانم محمودی پرسیدم:اگر سفارش داشته باشید،نان می پزید؟

-گاهی برای جشن ها و مراسم سفارش می گیریم،بعد اشاره کرد به نان هایی که بیات شده بود:"این ها را یکی سفارش داد ،اما نیامد ببره!"

این تعاونی کاملا" زنانه است.هیچ مردی به این نانواهای زحمت کش کمک نمی کند.خودشان سفارش آرد می دهند،کارهای بانکی را انجام می دهند،مشتری ها را راه می اندازند،نان محلی و کیک و سوخاری و شیرمال می پزند،نظافت می کنند و....

*

زنان سرپرست خانوار زنانی هستند که بدون حضور منظم و یا حمایت یک مرد بزرگسال ،سرپرستی خانواده را به عهده دارند و مسئولیت اداره اقتصادی و اجتماعی و تربیتی خانواده و تصمیم گیری های عمده و حیاتی به عهده آنان است.

بر اساس آمار تعداد خانواده های زن سرپرست در کشور بیش از یک میلیون و 641 هزار خانوار است . رشد خانواده های زن سرپرست در ایران طی سال های 75 تا 85 به 58% رسیده است.

ساعتی در کارگاه نانوایی بودیم و تعدادی عکس برداشتیم.یکی از بانوان نانوا گفت:جای دو نفر دیگر از همکاران مان خالی که نبودند توی عکس بیفتند!

*پرسیدم:شما کسی را دارید که با اینترنت آشنا باشد؟

بانوان نان پز نگاهی به هم انداختند و بعد یکی از آن ها گفت:آره،داریم.نشانی مازندنومه را روی کاغذ برای شان نوشتم و گفتم امشب بروید عکس های خودتان را این جا تماشا کنید.قول دادم بقیه تصاویر را نیز سی دی کنم و برای شان ببرم.

پول نان هایی را که خریده بودیم حساب کردیم و راه افتادیم.در راه برگشت به این موضوع فکر می کردم که خانواده های مردسرپرست و زوج هایی که دونفری شاغلند نیز در این اوضاع نابسامان اقتصادی،هشت شان گرو نه شان است،این 6 زن دیگه خیلی مردند!