سه شنبه 26 شهريور 1392-9:21
سال های دور از تشریفات
جشنواره ها، نمایشگاه ها ، آیین های افتتاحیه، اختتامیه و سایر مناسبت ها نیزتابع قواعد تشریفاتی برای حداکثرسازی نظم و مقررات هستند و در آنجا هم کلیه عوامل با کارت هویتی که از قبل طراحی شده، ایفای نقش می کنند و این گونه نیست که افراد دعوت نشده ،غیر مسوول و بی هویت درهرکجای سالن تردد کنند؛ مسئله ای که دیروز نگرانی شخص وزیر کشور را در مراسم معارفه استاندار مازندران بر انگیخت!
مازندنومه، ایرج نیازآذری: تشریفات و نظم مراسم معارفه استاندار جدید مازندران از منظرهای مختلف قابل نقد و ارزیابی است. سایر سازمان ها و نهادها می توانند از بی نظمی این مراسم درس بگیرند.
البته نباید اشکالات و ایرادات آن را تنها به حساب روابط عمومی نوشت، چراکه متاسفانه روابط عمومی های ادارات ما در حدی نیستد که خیلی درتصمیم سازی ها نقش داشته باشند و فقط مجری مصوبات هستند.(حراست ها و روسای دفاتر مدیران بیشتر از روابط عمومی ها در این گونه مناسبت ها نقش آفرین هستند.)
تشریفات در هرمراسم بیانگرنظم سازمانی آن دستگاه بوده و برآمده از رویه حاکم بر آن سازمان است. برخی ها به نادرست تشریفات را معادل ریخت و پاش ارزیابی می کنند، حال آنکه تشریفات در مراسم یعنی نظم و دیسپلین.
امروزه برای هر فعالیتی قاعده و استانداردی وجود دارد که مجریان مطابق آن عمل می کنند. مثلا در یک مسابقه ورزشی نحوه استقرار مقامات ،تماشاگران، عوامل فنی، ورزشکاران، کادر اجرایی، انتظامی و رسانه ای تعریف شده است و این گونه نیست هرکسی هرجور دلش خواست هر نقطه سالن یا زمین حضوریابد.
به این منظور کارت هویتی تعریف شده بنام "آی دی کارت" که ملاک مهمی برای اجرای نظم و تشریفات است. کارت های هویتی معمولا در رنگ ها ی مختلف طراحی می شود و محدوده و سطح دسترسی افراد تعریف شده و حتی فرم و رنگ لباس دست اندرکاران را نیز دربرمی گیرد.
جشنواره ها، نمایشگاه ها ، آیین های افتتاحیه ، اختتامیه و سایر مناسبت ها نیزتابع قواعد تشریفاتی برای حداکثرسازی نظم و مقررات هستند و در آنجا هم کلیه عوامل با کارت هویتی که از قبل طراحی شده، ایفای نقش می کنند و این گونه نیست که افراد دعوت نشده ،غیر مسوول و بی هویت درهرکجای سالن تردد کنند؛ مسئله ای که دیروز نگرانی شخص وزیر کشور را در مراسم معارفه استاندار مازندران بر انگیخت!
براساس قواعد تشریفاتی و استانداردهای مناسبتی که معمولا در وزرات کشور بیشتربدان توجه می شود انتظار می رفت این مراسم مهم استانی که خوشبختانه به طور زنده از سیمای مازندران پخش شد، دارای نظم و تشریفات در خور شان استان طراحی و مدیریت می شد.
مراسم معارفه از جمله برنامه های پرطرفدار کشورماست و خیلی ها دوست دارند حواشی و متن آن را به دقت تماشا کنند، چه آنکه روزها نقل محافل و مجالس خاص و عام خواهد بود.
اما متاسفانه مهمترین مراسم استانی با بی نظمی و بی تدبیری برگزار شد، مراسمی که می توانست شوق آفرین و انگیزش بخش باشد و متناسب با ایام فرخنده میلاد امام رضا علیه السلام بخشی از فرهنگ آیینی به صورت موسیقی یا صوردیگر نمایش داده شود.
جدا از مکان نامناسب، سایر روندها هم حاکی ازبی برنامگی و ناکارآمدی سازمان اول اجرایی استان برای این گونه مناسبت هاست.
همین برنامه می تواند عیاربرخی مدیران استانداری را مشخص کند. اگرتشریفات در این گونه برنامه ها لحاظ نشود همان می شود که متاسفانه یکی از مقامات ارشد استانی هنگام پخش سرود ملی وارد سالن شود و بی توجه به سرودملی نظم مراسم را هم به هم بزند!
در صورتی که در یک مراسم طراحی شده کلیه روندها ،حرکات، صوت ،تصویر، دکور، امنیت، مدعوین، چیدمان صندلی ها، نحوه استقرار و محدوه تردد افراد مجاز و سایر تمهیدات به طور دقیق برنامه ریزی و حتی ثبت می شود.
اگرنظم و تشریفات حاکم نباشد این گونه می شود که برخی کارمندان و افراد غیر مجازبه خود اجازه دهند پس از مراسم نیز همراه وزیرکشور به زور و فشار وارد دفتر استاندار شوند و بقیه ماجرا !
به هرشکل هرچه بود مراسم تودیع و معارفه تمام شد و خاطره تلخی برای مدعوین و حاضران ماند، اما اگر درس آموز باشد می تواند برای مناسبت های آتی برنامه ریزی دقیق تری انجام داد.
این گونه برنامه ها طراح و کارگردان هنری و یک برنامه مبتنی بر شوق آفرینی طلب می کند و ضرورت دارد مدیران سازمان ها بدان توجه وافی و کافی داشته باشند.
نظم و تشریفات بیانگرتوان مدیریتی و برنامه ریزی مدیران است و باید به عنوان یک راهبردسازمانی مورد توجه قرارگیرد.
ایمیل نویسنده: (irajniaz@yahoo.com)