چهارشنبه 15 آبان 1392-7:59

سبک زندگی سرطانی!

اینکه علی رغم اطلاعات و آگاهی های بسیاری که از تریبون های مختلف منتشر می شود باز هم سبک زندگی سرطانی حضوری فعالانه داشته و تجدید نظری رفتاری در مازندرانی ها صورت نمی گیرد، علتی کاملاً فرهنگی است.


مازندنومه، احسان شریعت: در سالیان اخیر مطالعات زیادی در مورد سبک زندگی در علوم انسانی انجام گرفته است.

 سبک زندگی به معنای شیوهٔ زندگی خاص یک فرد، گروه، یا جامعه است و مجموعه‌ای از طرز تلقی‌ها، ارزش‌ها، شیوه‌های رفتار، حالت‌ها و سلیقه‌ها در هر چیزی را در برمی‌گیرد.

 طبق مطالعاتی که در حوزه جامعه شناسی پزشکی صورت گرفته است، بسیاری از بیماری های شایع در مناطق مختلف با سبک زندگی آن مردم در ارتباط بوده و عللی اجتماعی دارد.

برای مثال بعضی از بیماری ها در برخی فرهنگ ها بیشتر و در برخی فرهنگ ها کمتر است که این به طور واضح با سبک زندگی آن قوم و فرهنگ مرتبط است.

از این رو با کمی مداقه در سبک زندگی به نظم مشترکی دست می یابیم که می تواند بسیاری از پدیده های مرتبط با حوزه سلامت را تبیین کند.

سبک زندگی امروزین در مقایسه با سالیان گذشته تغییرات بسیار گسترده ای را پشت سر گذاشته است. عناصر بسیاری وارد زندگی جدید شده اند که کلیت زندگی را تغییر داده اند.

 زندگی ماشینی، نبود تحرک کافی، کارهای خدماتی و پشت میزنشینی، پرخوری و بدخوری، استفاده از غذاهای آماده (انواع کنسروها و ..)، استفاده از غذاهایی که به سرعت آماده می شوند (فست فودها)، استفاده از سموم فراوان در محصولات کشاورزی، استعمال دخانیات، استفاده از غذاهای مضر (غذاهای سرخ کردنی، سس ها، سوسیس و کالباس و ...)، افزایش استرس و نگرانی، اضطراب فزاینده و دغدغه های فکری ؛ همه و همه از جمله مواردی است که در زندگی جدید حضور قدرتمندی دارند.

 به طور بسیار واضحی سبک زندگی جدید در ایرانیان با این موارد آمیخته شده است که خود می تواند یکی از مهم ترین علل بروز بسیاری از بیماری های شایع تلقی شود.

 یکی از این بیماری های بسیار همه گیر، انواع سرطان هایی است که در سالیان کنونی به ایرانیان حمله ور شده اند.

 به طوری که مطابق گفته های یکی از اعضای انجمن پژوهشی درمانی سرطان : با توجه به آمار به دست آمده اخیر ۳۵ درصد علل سرطان‌ها تغذیه نامناسب، ۲۵ درصد علل سرطان‌ها سیگار، ۱۵ درصد عفونت و بقیه بدی آب و هوا، استرس، عدم تحرک و نوع شغل است.

همه ی بحث های فوق در استان مازندران به صورت جدی تری وجود دارد. به طوری که طبق گفته ی رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران «سرطان دومین علت مرگ و میر در مازندران است»؛ یعنی به طرز شگفت آوری عوامل سرطان زا در استان مازندران رو به افزایش می باشد.

 در این حالت نوعی سبک زندگی سرطانی در رفتار مازندرانی ها به وجود آمده که در تمامی سطوح زندگی ایشان رسوخ یافته است.

تغییرات جدید در سبک زندگی برای مازندرانی ها خوش یمن نبوده و آمارهای به دست آمده از انواع بیماری ها حکایت از سبک زندگی نادرست مازنی ها دارد.

 این در حالی است که در کنار سرطان، مازندرانی ها از حیث بیماری های قلبی و چاقی مفرط نیز در رتبه های بالای کشور قرار دارند.

وقتی به این وضعیت سلامت در استان نگریسته شود مسلماً نخستین گزاره ای که به ذهن متبادر می شود سبک زندگی مازندرانی هاست.

شاید اغلب مازندرانی ها به خوبی از این وضعیت آگاه بوده و قدرت تشخیص سبک زندگی سرطانی را داشته باشند، اما گویی همه ی ما خود را به خواب زده و با ادامه دادن به این سبک زندگی خود را به فراموشی دردناکی می سپاریم.

 این واقعیتی است که وجود داشته و می بایست مورد توجه همگان قرار گیرد. ولیکن ظواهر امر از این حکایت می کند که ما مازندرانی ها هیچ تغییری در رفتار خود نداشته و دائماً به عادات نادرست زندگی دامن می زنیم.

اینکه علی رغم اطلاعات و آگاهی های بسیاری که از تریبون های مختلف منتشر می شود باز هم سبک زندگی سرطانی حضوری فعالانه داشته و تجدید نظری رفتاری در مازندرانی ها صورت نمی گیرد، علتی کاملاً فرهنگی است.

چرا که علی رغم آگاهی نسبی به این امر، همچنان نگرش های فرهنگی مان به سمت سبک زندگی سرطانی متمایل است.

گویی همه ی ما این سبک زندگی را بدیهی و غیرقابل تغییر پنداشته و از تجدیدنظر و تغییر در آن هراسانیم. به راستی چرا ما مازندرانی ها به سمت تغییر این سبک زندگی نادرست حرکت نمی کنیم؟ 

ایمیل نویسنده:abie_malakouti_2008@yahoo.com