دوشنبه 21 دی 1383-0:0
امروز با فريده يوسفي
فرهنگ و آداب و رسوم سوادكوه» و «جايگاه سياسى اجتماعى زنان شاهنامه» دو عنوان از كتابهاى فريده يوسفى است كه در سالهاى ۸۰ و ۸۲ منتشر شده و به چاپ دوم نيز رسيده اند. (نقل از روزنامه ايران)
«فريده يوسفى متولد ۱۳۳۶ زيراب مازندران است و تا مقطع كارشناسى در رشته ادبيات فارسى تحصيل كرده و هم اكنون به عنوان مديرمسؤول انتشارات شفلين در سارى فعاليت مى كند. وى هم اكنون نسخه اى خطى از كتاب محمود ميرعماد الدين را تصحيح و تدوين كرده كه «شرح مبارزات ضدمغولى مازندران» است و كتاب ديگرش «عدالت اجتماعى در اساطير يونان» نام دارد كه هر دو در آستانه انتشار است.
>خانم يوسفى كتاب «فرهنگ و آداب و رسوم سوادكوه» يك كار گروهى است يا...
اين كتاب را من به تنهايى نوشته ام و تقريباً مدت سه سال در تمام روستاهاى اطراف سوادكوه مشغول تحقيق و بررسى بودم تا سرانجام آن را به صورتى كه مى بينيد منتشر كردم. اين كتاب در چند بخش تدوين شده كه يك بخش مربوط به افسانه هاى مردم منطقه است. بخشى در مورد جشن نوروز در سوادكوه است. آيين هايى مثل تيرماه سيزده، آيين قطع باران، خواستگارى است. يك بخش شامل ضرب المثل هاست، يك بخش به نغمه هاى مازندرانى اختصاص دارد. لالايى ها، منظومه ها و غيره... چاپ اين كتاب با استقبال خوبى رو به رو شد و به فاصله كوتاهى به چاپ دوم رسيد و به عنوان كتاب برگزيده جشنواره روستا انتخاب شده و لوح تقدير از طرف وزارت جهاد كشاورزى، معاونت ترويج و مشاركت مردمى دريافت كرد.
>از چه زمانى شاهنامه پژوهى را شروع كرديد؟ و كتاب «جايگاه سياسى اجتماعى زنان شاهنامه» بايد حاصل همين پژوهش ها باشد؟
اين كتاب را من در سال۸۲ چاپ كرده بودم و الآن هم هيچ نسخه اى از آن در بازار نيست و در تدارك چاپ دوم آن هستم. من در اين پژوهش روى شخصيت زنانى كه در شاهنامه حضور دارند، كار كرده ام و نقش آنها و تأثيرگذارى شان را در جامعه آن روز تحليل و تا حدودى هم ريشه يابى كرده ام.
>آيا از ميان شاهنامه پژوهان كسى در اين زمينه كار كرده بود؟ شما در اين تحقيق و بررسى به چه نتايجى رسيديد؟
پيش از من كسى در مورد جايگاه سياسى اجتماعى زنان در شاهنامه كار نكرده بود. آنهايى هم كه به نقش زن در شاهنامه پرداختند، غالباً زندگى اين زنان را شرح دادند. من در اين پژوهش به اين نتيجه رسيدم كه پيشينه تمدنى بسيار قوى داشتيم.
البته شاهنامه از زنانى مى گويد كه در دايره قدرت بودند و من هم به طور مشخص حدود ۲۷زن در شاهنامه را مورد مطالعه قرار دادم و شخصيت هر يك را بررسى كردم و نشان دادم كه تأثير غيرقابل انكارى در اوضاع سياسى اجتماعى آن دوران داشتند و برخى مثل فرانك بنيانگذار قيام كاوه بودند. بعضى مثل سيندخت با مبارزه كشور خود را نجات دادند و... در دوران ساسانى دو تن از زنانى كه به پادشاهى رسيدند، مثل آذرميدخت و پوراندخت، هرچند دوران فرمانروايى شان كوتاه بود، بسيار قدرتمند ظاهر شدند و با عدالت رفتار مى كردند