دوشنبه 1 ارديبهشت 1393-23:55
طراحی جایزه ادبی نیمابزرگ نیا: به دنبال راهاندازی انجمن خیران میراثفرهنگی هستم
گزارش+عکس از نشست مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مازندران با فعالان میراث فرهنگی استان
مازندنومه؛ سرویس محیط زیست و گردشگری، کلثوم فلاحی: جمعی از اعضای انجمنهای مردمنهاد دوستدار میراث فرهنگی، عصر امروز با دلاور بزرگنیا مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران، دیدار و گفتو گو کردند.
در این نشست، دغدغههای انجمنهای دوستدار میراث فرهنگی درباره بناهای تاریخی و به ویژه خانه نیما مطرح شد.
محمد عظیمی -مسئول انجمن میراث فرهنگی هوتو- در این نشست اظهار داشت: میراث فرهنگی مازندران در طول سالهای اخیر، دستخوش ناملایمات بسیاری شده است، باستانشناسان تبدیل به ناباستانشناس شدند و حفاریهای غیرمجاز، کمتر از دزدان چراغ به دست، به میراث فرهنگی ما آسیب زدهاند.
وی با بیان اینکه چند سالی است که بحث ثبتِ نامی به اسم روز نیما را در تقویم رسمی کشور، پیگیر هستیم و کمپین اینترنتی هم راهاندازی کردهایم، ادامه داد: استاندار وقت در دومین همایش نیما از این مسئله استقبال کرد اما این موضوع هنوز مسکوت مانده است.
این نیماپژوه با اشاره به اینکه خانه نیما هم که قرار بود به موزه تبدیل شود، عملا چیزی به عنوان موزه در آنجا وجود ندارد، گفت: آثار شخصی نیما در این مرکز، بسیار کم است.
وی با بیان اینکه به خاطر مسائلی که در چند سال اخیر وجود داشت انگیزه سازمانهای مردمنهاد برای فعالیت کم شد، افزود: اما با تمام نامهربانیها همچنان مقاومت کردیم.
*بناهای تاریخی، تعیین حدود شوند
دکتر بلارک -عضو هیئت مدیره انجمن سوادکوهشناسی- در این نشست اظهار داشت: از خواستههای انجمنهای دوستدار میراث فرهنگی این است که بناهای تاریخی، تعیین حدود شوند.
وی با بیان اینکه غار اسپهبد خورشید، بزرگترین غار قلعه جهان در معرض آسیبهای فراوانی قرار دارد، افزود: این منطقه، منطقه کلیدی است و میتواند در جذب گردشگر موثر باشد.
بلارک با اشاره به اینکه آلاشت را میتوان پایلوت گردشگری در منطقه سوادکوه قرار داد، گفت: برای احیای این منطقه باید فکر اساسی کرد.
*طراحی مقبره نیما به اتمام رسید
امیرحسین سروی، طراح مقبره نیما و مرمت کار برجسته چالوسی در سخنانی اظهار داشت: بناهای تاریخی غرب مازندران در حال از بین رفتن هستند.
وی ادامه داد:از مشکلات ما نداشتن نیروهای کافی برای حفاظت از بافتهای تاریخی است.
سروی با بیان اینکه به خاطر عشقی که به نیما داشتم طراحی آرامگاه نیما را بر عهده گرفتم، تصریح کرد: طراحی این مقبره به اتمام رسیده و آماده انجام کار هستیم.
وی در بخشی از اظهارات خود با عکس و سند به بیان تخریب های صورت گرفته در بناهای غرب استان پرداخت و فیلم طراحی آرامگاه نیما را برای حاضران پخش کرد.
*روابط عمومی میراث ضعیف است
علیرضا صادقی امیری -دبیر انجمن جوانان سپید پارس- هم در ادامه این نشست با اشاره به وضعیت نامناسب آثار تاریخی در مازندران، گفت: 12 سال است فریاد میزنیم که بناهای تاریخی تعیین حدود شوند اما این اتفاق هنوز رخ نداده است.
وی با بیان اینکه از گردشگری هم چیزی جز تخریب و تبعات اجتماعی نداریم، یادآور شد: نیاز است در بحث گردشگری، حساسیت بیشتری به خرج دهید.
صادقی با اشاره به اینکه تنها راه نجات میراث، همکاری متقابل با سمنها است، ادامه داد: انجمنها نیروهای متخصصی دارند که به رایگان در اختیار شما هستند.
وی با ابراز گلایه از وضعیت اطلاعرسانی در سازمان میراث فرهنگی مازندران، اظهار داشت: ضعیفترین خروجی و روابطعمومی در میان سازمان گردشگری در استانها، مربوط به مازندران است و این اداره کل خروجی ندارد.
*مرمت به تغییر مناظر تبدیل شد
نعمتی از باستانشناسان شرق مازندران هم در سخنانی گفت: مرمت در چند سال اخیر به تغییر مناظر تبدیل شده است.
وی با اشاره به اینکه تپههای باستانی ما دیگر تپه نیستند و به آبکش تبدیل شدهاند، ادامه داد: اگر مرمت آثار باستانی را به دست فرد متخصص نمیدهند، به هر فرد دیگری که این کار را واگذار میکنند حداقل اطلاعاتی بدهند که از چه مصالحی استفاده کند.
نعمتی خاطرنشان کرد: آجر 400 سال قبل در عباسآباد سالم مانده اما آجری که در 2 سال قبل در مرمتها جایگزین شده، پوک شده و ترکیده است.
*مشکلات را رسانه ای کنید
علی صادقی -مدیرمسئول و سردبیر مازندنومه- در این نشست گفت: برای حساس کردن افکار عمومی، سمن ها باید از تمام ظرفیت ها، به ويزه ظرفیت رسانه ها استفاده کنند.
وی افزود: سازمان میراث فرهنگی به تنهایی نمی تواند به این حجم از مطالبات فعالان حوزه میراث و تخریب های صورت گرفته پاسخ دهد و چاره ای جز ورود شما به عرصه رسانه و فرهنگ سازی نیست.
این فعال رسانه ای تصریح کرد: در آن سو، مدیریت میراث فرهنگی و گردشگری استان نیز باید از تمام تریبون ها از جمله نماز جمعه، همایش دهیاران، شوراها و...برای مطرح کردن مشکلات این حوزه بهره گیری کند.
*به دنبال راهاندازی انجمن خیران میراثفرهنگی هستم
دلاور بزرگنیا -مدیرکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری مازندران- در پایان این نشست، اظهار داشت: تاکیدم بر پیوستگی ارتباط بین بخش دولتی و سمنها است.
وی با بیان اینکه برای ثبت وضع موجود باید ابتکاراتی را به کمک هم ایجاد کنیم، گفت: به دنبال راهاندازی انجمن خیران میراثفرهنگی هستم.
بزرگنیا با اشاره به اینکه نیاز است مناطق را اولویتبندی کنیم و کار را به پیش ببریم، ادامه داد: در شرایط کاری آدم خستگیناپذیری هستم. وقتی میبینم کار انجام میشود و اتفاقات مثبت میافتد، انرژی میگیرم.
وی با بیان اینکه به دنبال این هستیم که جایزه جهانی ادبی نیما را طراحی کنیم، متذکر شد: ما در همه مسائل، همراه شما هستیم اما باید بهگونهای عمل کنیم در حالی که میراث فرهنگی حفظ میشود وارد فضای فرهنگسازی شویم.
بزرگنیا با اشاره به اینکه بهترین بستر برای همنشینی فرهنگ و اقتصاد، میراث فرهنگی است، ادامه داد: تصور میکنم رهبری در بیانات ابتدای سال، میراث فرهنگی را مورد خطاب قرار دادند.
وی مسابقه عکس یادگار و اجرای همایش میراث مشترک را جزو برنامه های امسال سازمان متبوع خود اعلام کرد.