يکشنبه 7 فروردين 1384-0:0
از نوروزخواني تا عروس گولي
گزارش خبري ilna از رسم هاي نوروزي در مازندران.
مردم شهرهاي مازندران، تقريبا يك ماه مانده به فروردين، مراسم خانه تكاني خود را آغاز ميكنند و مردم به ويژه زنان با همكاري همسايه ها، كليه وسايل زندگي را از خانه بيرون ميآورند تا آفتاب به آن بتابد و كهنگي از آنها دور شود.
هفت سين مازندرانيها كه به نام مادرمه است، شامل يك سيني بزرگ، آيينه كوچك، شمع، نان براي بركت، برنج، سبزه براي سبزي و طراوات زندگي و يك كاسه آب براي روشنايي است.
گفتني است، هنگام تحويل سال نو، يكي از اعضاي خانواده به داخل اتاق ميآيد و آن گاه با روبوسي و شاد باش گفتن سال نو را آغاز ميكنند.
خاطر نشان ميشود، يكي از شهرهاي استان مازندران، شهسوار است. مردم شهسوار در آخرين چهارشنبه سال، عدهاي از جوانان به قاشق زني در كوچه ها ميپردازند كه البته امروزه به شوخي وتفريح بچهها مبدل شده است.
همچنين، پخش شيرينيهاي خانگي نيز در بين مردم شهسوار بسيار متداول است. غذايي شهسواريها در شب چهارشنبه آخر سال، سبزي پلو با ماهي است.
يادآور ميشود، در روز نوروز، مردم شهسوار، ابتدا به خانه كسي كه خوش قدم است و به اين خوش قدمي در بين اعضاي فاميل مشهور است، ميروند.
بنابراين گزارش، شهسواريها، در روز سيزده فروردين، به دامن سبز طبيعت رفته و غذاي خاص آنها در اين روز كباب ترش است كه حاوي سير و مجموعهاي از سبزيهاي محلي شمال است.
گفتني است، هنوز هم برخي از مردم شهسوار، به عنوان كادو تخم مرغ هاي رنگ شده با پوست پياز را به دوستان و اعضاي فاميل خود هديه ميدهند و نيز يكي از بازيهاي متداول در ايام نوروز ميان جوانان شهسواري، بازي جنگ تخم مرغ است كه امروز اين بازي به ندرت انجام ميشود.
يكي ديگر از بازيهايي كه تا چند سال پيش بين جوانان شهسواري انجام ميشد، توپ كشي است كه بسيار شبيه به راگبي آمريكايي است و از قديم الايام توپ اين بازي به نام توپ هفت در اين بازي نقش به سزايي داشته و دامن بازي بسيار شاد زيبا و مفرح بوده است.
خاطر نشان مي شود، نمايش عروس گولي يكي ديگر از نمايشهاي آييني نوروزگان است كه هنوز در روستاهاي گيل ، ديلم و مازندران اجرا ميشود.
عروس گولي، نمايش تمثيلي است كه بازيگران چون پيربابو، عروس دايره زن، كولبارچي و چندين بازيگر حاشيهاي، شخصيتهاي اصلي اين نمايش را فراهم ميكنند.
نقش عروس را در اين آيين همواره مردها به عهده ميگيرند.
نمايش پيربابو داراي، جنبههاي قومي، نمايشي و تمثيلي است و عروس نماد بهار است كه ميخواهد به محله نوروز برود.