شنبه 13 دی 1393-9:12
تجلیل از آغازگرموج نوی سینمای ایران در شب نشان نیماکیمیایی: خاطرات زیادی از نوشهر دارم
گزارش+عکس از پنجمین شب نشان نیما/جمعه 12 دی ماه 1393، نوشهر
مازندنومه؛ سرویس فرهنگی و هنری، کلثوم فلاحی: پنجمین شب نشان نیما، جمعه شب با حضور مسعود کیمیایی به عنوان مهمان ویژه در سالن اجتماعات اداره کل بنادر و کشتیرانی نوشهر برگزار شد.
قدردانی از پروفسور رقیه بهزادی -استاد بازنشسته دانشگاه تهران و دکترای فرهنگ و زبان های باستانی- و یادبود مرحوم ماهگل مهر -بازیگر فقید تئاتر- از دیگر برنامههای این همایش بود.
بابک شمس -رئیس اداره ارشاد شهرستان نوشهر- در این همایش در سخنانی اظهار کرد: نیما نه فقط در شعر و ادبیات بلکه در فرهنگ، جامعهشناسی، زبان و ... ما هم تاثیر گذاشت و نگاهی نو آفرید.
وی با بیان اینکه امیدوارم در سالهای آینده در جای جای مازندران شبهای نیمایی داشته باشیم، افزود: شب خیلی خوبی است و حیف است که به سمت حرفهای اداری و سخنرانی برویم.
عیسی رمضانی -نایب رئیس شورای شهر نوشهر- هم از نامگذاری خیابانی به نام نیما خبر داد.
وی گفت: خیابان 21 متری که از میدان دهخدا به سمت چالوس و کوکورهسر در حال مرمت و بازسازی است، به نام نیما نامگذاری میشود.
*گسترش خرد و آزادی
در این مراسم نیلوفر ترک -از هنرمندان تئاتر نوشهر- پیام سید علی صالحی برای یادمان نیما را قرائت کرد.
در بخشی از این پیام آمده بود: هر کجا و هر زمان و هر جمعیتی اندیشه و صلح و هنر را محترم بشمارد در راه آزادی بیان و اندیشه قدم برداشته است.
پاسداشت پیامآوران و اهل بشارت و بلوغ انسانی به ویژه در حوزه هنر، گسترش خرد و آزادی است و به عنوان شاعر ادامه دهنده راه و خرد علی خان نوری یا همان نیما بسیار بسیار شادمانم که در کنار شما جای گرفتهام.
صندلی خالی من را در این جمع، هنرمندی به خود اختصاص داده است که او نیز ادامه دهنده دانایی همین حضور است حضوری که اشتیاق ما را برای آفرینش پیگیر و پایان ناپذیر تضمین میکند.
هر کجا که کلمه و و نیما به حیات خود ادامه میدهد ما به هر تقدیر در آنجا حضور داریم. بسیار شادمانم این جمعیت مستقل در سرزمین و زادگاه نیما چنین تعهدی را در مقام وظیفه و فرهنگ قبول کرده و با همه کاستیها، خواسته تا خود به جای منحل شدن در شرایط، سازنده شرایط قالب باشد. برای همه شما از صمیم قلب آرزوی بهروزی دارم.
*پایان غم انگیز زندگی
جلیل قیصری -شاعر برجسته نوشهری-در ادامه این مراسم اظهار کرد: شاعران از رودکی تا نیما گرهگشای ادبیات ما در جهان هستند.
این شاعر با اشاره به ویژگیهای مشترک نیما و فردوسی ادامه داد: هر دو شاعر پایان زندگی غمانگیزی دارند اما قلههای رفیع ادبیات ما هستند.
قیصری به اشاره به اینکه فردوسی و نیما هر دو خانزاده بودند، افزود: هر دو شاعر به دفاع از مواضع رعیت پرداختند و مغضوب حکام زمان خود بودند. از اموال پدری استفاده کردند و یکی پدر شعر فارسی و دیگر پدر شعر نو ما شد.
*خاطرات زیادی در نوشهر دارم
در این همایش مسعود کیمیایی -فیلم ساز شهیر ایرانی- در سخنانی اظهار داشت: تاریخ، نیما را دعوت نکرد بلکه نیما تاریخ را دعوت کرد.
وی با بیان اینکه هنر نیما فقط این نبود که در اوزان دست ببرد، گفت: وسعت نیما در تفکر بود. فرم زیاد مهم نبود. نیما به هم ریزاننده بود، به هم ریخت اما نه به قصد به هم ریزی، بلکه به قصد نیمایی بودن این کار را انجام داد و این تاثیر تا ابد در ادبیات ما خواهد بود.
کیمیایی با اشاره به اینکه نخستین فیلمم را در 24 سالگی و فیلم قیصر را در 26 سالگی ساختم، تصریح کرد: خاطرات زیادی در نوشهر دارم، فیلمنامه داش آکل و رضا موتوری را اینجا نوشتم.
*سینمای ما مدیون نیما است
میثم زندی -مدیر موسسه مردمنهاد نیما- هم در سخنانی اظهار کرد: به راه مان ادامه میدهیم و هرچه موانع بیشتر باشد تلاش ما در این راه مضاعف میشود.
وی با اشاره به اینکه نیما شعر میگفت و نباید فقط از این منظر مورد بررسی قرار گیرد، گفت: نیما برای ما به منزله انسانی است که در زمینه مفاهیم خرد و فرهنگ، جریان شگرف ایجاد کرد.
زندی با بیان اینکه سینمای ما مدیون نیما است، افزود: نیما در نسبت حقیقت و پیرامون، دگردیسی ایجاد کرد.
وی با اشاره به اینکه وقتی نیما در ادبیات و فرهنگ ما ظهور کرد دیگر نمیتوانست برگشت به عقب داشته باشد، ادامه داد: نیما در این بازگشت ادبی، سر بالا آورد و گفت که باید به جلو برویم.
این کارگردان تئاتر با بیان این که نیما حرکت به عقب بلد نبود و به همه آموخت باید به جلو حرکت کرد، افزود: باید در فرهنگ به نیما تکیه کنیم.
زندی با بیان اینکه دستگاههای اجرایی ما برای نیما هیچ کاری نکردند، ادامه داد: از ارشاد تشکر میکنم که به ما اجازه میدهد این مراسم را برگزار کنیم.
وی خطاب به فیاضی -نماینده مردم نور و محمودآباد- که در این مراسم حضور داشت، گفت: بلوارهای اصلی شهرهای مازندران باید به نام نیما باشد نه یک خیابان در دورقوزآباد. جای روز فرهنگ و ادب نوین در تقویم ایران خالی است.
زندی افزود: وقتی برای نیما هیچ کاری نکردیم، چرا پشت تریبون میگوییم برای نیما کار کردیم. نسل بعدی باید به نیما تکیه کند.
وی از شورای شهر و شهرداری نوشهر و همچنین اداره کل بنادر و دریانوردی مازندران و رئیس اداره شهرستان نوشهر برای برگزاری این مراسم تشکر کرد.
*حاشیه ها
- در این همایش کلیپی از فیلم های قبل و بعد از انقلاب مسعود کیمیایی پخش شد که حاضران با دیدن برخی هنرپیشه های قدیم اقدام به کف زدن می کردند.
-روزبه مهر برادر مرحوم ماهگل مهر مستندی از این هنرمند فقید تهیه کرده بود که در سالن پخش شد. رویا نونهالی -خاله این هنرمند تئاتر- هم در وصف این بازیگر تئاتر سخن گفت.
-استاد محمدرضا اسحاقی به همراه جلال و حمزه محمدی قطعهای را در وصف نیما اجرا کردند و ایمان فلاح -خواننده پاپ مازندرانی-هم در این مراسم به اجرای برنامه پرداخت.
علی صادقی مدیرمسئول پایگاه مازندنومه، استاد محمدرضا اسحاقی، ایمان فلاح ، رضا عموزاد بازیگر تئاتر و تعداد دیگری از هنرمندان و فرهیختگان مازندرانی در این مراسم قدردانی شدند.
-غلامعلی کیا از جانبازان دفاع مقدس در این همایش مورد قدردانی قرار گرفت.
-قاسم احمدی لاشکی -نماینده نوشهر و چالوس- در اقدامی جالب به جای سخنرانی، تنها در یک جمله از حاضران و برگزارکننده ها تشکر کرد.
-پروفسور رقیه بهزادی در این همایش درباره وجه تسمیه مازندران به سخنرانی پرداخت.