دوشنبه 10 فروردين 1394-17:24

کوچ نویسنده کتاب بهشهر(اشرف البلاد)

استاد علی بابا عسگری درگذشت

استاد علی بابا عسگری نویسنده و محقق تاریخ و جغرافیای شهرستان بهشهر، پس از عمری خدمت فرهنگی در سن 83 سالگی درگذشت.


مازندنومه؛ سرویس فرهنگی و هنری، محمدعظیمی، مدیر انجمن دوستداران میراث فرهنگی هوتو: استاد علی بابا عسگری -پژوهشگر تاریخ و جغرافیای بهشهر- 8 فروردین ماه امسال در سن 83 سالگی در گذشت.

 او تحصیلات ابتدایی را به علت فقر مالی خانواده از 12 سالگی آغاز کرد و با استعدادی که داشت توانست در سال 1330 به عنوان معلم پیمانی در گلوگاه مشغول به کار شود.

موفقیت در دانشسرای مقدماتی گرگان و گرفتن دیپلم با نمره ی عالی موجب شد تا در اولین کنکور سراسری دانشگاه های کشور شرکت کرده، مدرک لیسانس تاریخ و جغرافیا را از دانشکده ادبیات دانشگاه تهران دریافت کند.

عسگری از سال 1342 به عنوان دانشجوی کارشناسی ارشد به دانشگاه تهران رفت و تدریس را در مدارس عالی و دانشگاه های کشور  آغاز کرد.

او علاوه بر تدریس، از سال 1343 آثار ارزشمند و گرانسنگی را در حوزه تاریخ، جغرافیا و نقشه برداری از مناطق مختلف کشور به جامعه ی فرهنگی عرضه داشت و بیش از پنج دهه از عمر خود را وقف خدمت در مدرسه جغرافیایی سحاب کرد.

عسگری با تالیف کتاب های تاریخی–تحقیقی «بهشهر (اشرف البلاد)» در سال 1350، جغرافیای مفصل هزار جریب و نقشه هزار جریب(نکا،بهشهر و گلوگاه) در سال 1365نسبت به زادگاه خود ادای دین کرد.

 کتاب بهشهر این استاد گران مایه به عنوان اولین کتاب تاریخی منطقه، هم چنان مورد استناد و استفاده پژوهشگران بومی مازندران و کشور است.

خاطرنشان می کنیم استاد علی بابا عسگری از سال 1348 با تحقیقات اسنادی و میدانی نسبت به ثبت و ضبط اسناد و خاطرات تاریخی و جغرافیایی شهرستان بهشهر اهتمام داشت و فروتنانه در مقدمه این کتاب مرقوم داشت که: «از خوانندگان گرامی تمنا دارد هرگاه در بیان و تشریح مطالب خطا و لغزشی مشاهده نمودند با چشم اغماض در آن نگرند و عذرم را بپذیرند و بر بنده عیب نگیرند، زیرا کاری را که نگارنده شروع کرده بسیار خطیر و پرزحمت بوده است و جمع آوری و تدوین این همه مطالب جغرافیایی و تاریخی که متضمن تعدادی نقشه های تاریخی هم هست کار آسانی نیست. به هر حال نویسنده اعتراف می کند که این کار بی نقص و عیب نیست، اما به واسطه علاقه فراوانی که به موضوعات جغرافیایی و تاریخی منطقه ای، آن هم به زادگاه خویش دارم بضاعت مزجات ادبی و عدم امکانات، جرات اقدام به چنین امر مهمی را نموده و این راه دشوار را با قدم شوق پیموده است و تصور می کند خدمتی به فرهنگ و جغرافیای کشور عزیز خود کرده باشد و متوقع است که هم میهنان با حسن التفات به کتاب او بنگرند، باشد که بدینوسیله خاطر آنها از مطالعه کتاب بیشتر خرسند و متلذذ گردد.»

از دیگر آثار ارزشمند استاد علی بابا عسگری می توان به کتاب های زیر اشاره کرد: (اطلس جهان تالیف در سال 1343) – (تاریخ عمومی و جغرافیای عمومی تالیف در سال 1348) – (جغرافیای کشورهاتالیف در سال 1351) – (اطلس اسناددرتاریخ خلیج فارس به 3 زبان در سال 1352) - (تهیه نقشه کتاب دانشنامه علی ابن ابیطالب) – (تهیه نقشه کتاب دانشنامه امام حسین (ع))–(تهیه نقشه کتاب دانشنامه غدیر عاشورا در سال 1391) –(اطلس تاریخی ایران و جغرافیا) – (اطلس مناسک حج در 10جلد) و نظارت بر ویراستاری و چاپ تمام کتابها، نقشه ها و اطلس ها از سال 1340 تا 1391 در مدرسه جغرافیایی.

از استاد علی بابا عسگری سه فرزند برومند با مدرک دکترا در رشته های برق و مخابرات، باستان شناسی و پزشکی به یادگار مانده است.

این محقق ارزشمند در 8 فروردین سال 1394 پس از عمری تلاش علمی و خدمات فرهنگی بدرود حیات گفت و طبق وصیت ایشان در گورستان تاریخی سفیدجاه به خاک سپرده می شود.

 این ضایعه فرهنگی را به خانواده های عسگری، کاشانی مطلق و جامعه ی فرهنگی بهشهر، گلوگاه و پژوهشگران استان مازندران و کشور تسلیت عرض می نماییم و برای روح بلند ایشان علو درجات را از درگاه خداوندی مسئلت داریم.