سه شنبه 3 بهمن 1385-0:0
سواحل ايران پاك ترين بخش درياى خزر؟
آلودگى هاى مواد نفتى بر اثر افزايش اكتشافات در درياى خزر رو به افزايش است.
در اين حال به اذعان اغلب كارشناسان سواحل جنوبى خزر كه در حوزه ايران است، پاك ترين بخش درياست.
دكتر پورغلام رئيس پژوهشكده اكولوژى درياى خزر با اشاره به اين كه آلوده ترين بخش خزر در حوزه روسيه و همچنين خليج باكو است، گفت: در حال حاضر بيش از ده ها تن مواد آلوده كننده در بستر خليج باكو وجود دارد كه رو به افزايش است. او با اشاره به اين كه پاكسازى دريا و كاهش آلودگى با تلاش مشترك دولت و مردم امكان پذير است گفت: نقش مردم شمال در جلوگيرى از آلوده سازى دريا بسيار مهم است و نبايد به اين مسأله بى توجه بود.
وى در ادامه درباره وضع شيلات استان گفت: بايد استانداردهاى صيد رعايت شود و مردم در فصل مهاجرت و تخم ريزى ماهى ها از صيد پرهيز كنند.
دكتر پورغلام تصريح كرد: رودخانه هاى بزرگ و كوچكى در استان داريم كه هم اكنون بعضى از آنها به كانال حمل فاضلاب شهرى و روستايى اختصاص دارد، تردد اضافى، ساخت و سازهاى غيرقانونى و بى رويه در مجاورت رودخانه ها، دام گسترها و صيد قاچاق در فصل مهاجرت از عوامل نابودى ماهيان درياى خزر شده است.
وى آلودگى را يكى از عوامل اصلى كاهش ذخاير دريايى دانست و افزود: استفاده از روش هاى غيراستاندارد صيد، تخريب زيستگاه ها و ايجاد سد در مسير ولگا كه از مراكز مهم زادآورى طبيعى ماهيان خاويارى است و تخريب رودخانه دلتا و شاخه هاى آن را مى توان از عوامل اصلى كاهش ذخاير ماهيان خاويارى درياى خزر اعلام كرد.
وى خاطرنشان كرد؛ با توجه به گردش هاى شمال و جنوبى آب در درياى خزر اگر رودخانه ها و سواحل را سالم نگاه داريم مى توانيم موجب كوچ ماهيان به سواحل سه استان شمالى شويم.
دكتر پورغلام متذكر شد: در كشورهايى مانند كره جنوبى و ژاپن رودخانه هايى وجود دارد كه طول آنها بيشتر از رودخانه هاى جارى در استان مازندران است كه در طول مسير خود از ده ها شهر صنعتى و كشاورزى مى گذرند ولى با توجه به بازديد و آزمايشات صورت گرفته سلامت آب ابتدا و انتهاى اين رودخانه ها يكى است، ما بايد با فرهنگ سازى سعى در ايجاد چنين محيطى در استان كنيم.
وى يادآور شد شيلات هر ساله در مراكز تكثير مصنوعى ماهى اقدام به توليد و پرورش ماهيان كرده و بعد از مدتى عمل رهاسازى در آب هاى آزاد را انجام مى دهد كه اصولاً موفقيت چندانى را به همراه ندارد و به دليل اين كه در تكثير مصنوعى عمل ذخيره ژنى و مقاومت طبيعى امكان دارد از بين برود پس به هر ترتيب رودخانه ها بايد حفظ شود تا تكثير طبيعى انجام گيرد و شاهد صيد ماهيانى ضعيف، كم وزن و حساس به بيمارى ها نباشيم.
وى در خاتمه طرح هاى در دست اجراى پژوهشكده را شامل مطالعات هيدرولوژى و بيولوژى دريا، مطالعه تنوع گونه هاى آبزيان، مطالعه تنوع گونه هاى آبزيان درياى خزر، توليد واكسن و نوع تركيب (ژنى) بر عليه بعضى از بيمارى هاى ماهيان قزل آلا، ارزيابى ذخاير ماهيان استخوانى خاويارى، توليد پنير ازماهى، توليد اسيدهاى چرب در ارتباط با مطالعه مختلف آبزيان و ادامه پراكنش شانه داران عنوان كرد.(iran-newspaper)