سه شنبه 9 آذر 1395-9:52

یادداشت معاون سابق استانداری مازندران در رثای آیت الله فاضل

او به معنای واقعی فاضل بود

شناخت حقیر با مرحوم آیت ا... فاضل (ره) در دوران مسئولیت قریب به چهار ساله ام در استانداری مازندران بود که بعضاً با جمعی از فرمانداران و مدیران دستگاههای اجرایی به حضور ایشان می رسیدم و از نزدیک او را درک کرده بودم/ او که هم حسن فاعلی داشت یعنی فقط برای خدا کار می کرد و هم حسن فعلی که کار او به نفع مردم و برای آنها بود. و چه زیبا بود در مراسم تشییع پیکر مطهر ایشان هزاران نفر از سراسر کشور، نقاط مختلف مازندران خصوصاً مردم بابل در کمال جلال و شکوه با بدن مطهر آن عالم وارسته وداع کردند.


 مازندنومه؛ سرویس سیاسی، دکتر هادی ابراهیمی، استاد دانشگاه: ارتحال عالم ربانی و مبارز آیت ا... شیخ محمد فاضل استرآبادی (ره) در ماه صفر و تشییع باشکوه و پر معنای پیکر مطهر ایشان در سالروز ارتحال نبی مکرم اسلام و شهادت امام حسن مجتبی (ع) در حالی که عزادارشان بودیم، موجی از غم و اندوه در سراسر مازندران خصوصاً مرکز حوزوی جاری ساخت.

  سخن گفتن درباره شخصیت ها و انسانهایی که از کمالات انسانی، معنوی واخلاقی برخورداند، دشوار است. انتساب ایشان به بیت حضرت آیت ا... العظمی کوهستانی (ره) یک از ستارگان پرفروغ فقاهت و اجتهاد این خطه و اینکه اساس و بنیان فعالیت ایشان بر اندیشه دینی و تفکر اسلامی و قرآنی بوده، یادش را برای همیشه زنده و راه نورانیش را پر رهرو و ماندگار کرده است.

شناخت حقیر با مرحوم آیت ا... فاضل (ره) در دوران مسئولیت قریب به چهار ساله ام در استانداری مازندران بود که بعضاً با جمعی از فرمانداران و مدیران دستگاههای اجرایی به حضور ایشان می رسیدم و از نزدیک او را درک کرده بودم.

اندیشه ای بلند، نفسی پر صلابت، جانی پاک، ایمانی راسخ و پیمانی استوار با نظام اسلامی و رهبری، ستاره ای درخشان در بلاد مازندران هر وقت در ذهنم تجسم می کنم آـن قول معروف شیخ مفید(ره) تداعی می شود: اَللهُم اَنفعنا بِالعلم و زینَّا با احلم، و جمَّلنا بالعافیه وکرَّمنا بالتَّقَوی

تحلیل برخی از عناصر محوری این شخصیت انقلابی و الهی که ابوالشهید بود و پایه گذار حوزه علمیه فیضیه در مازندران کاری سخت و دشوار است.

در هر صورت امروز مازندران مبتلاً به ثلمه ای شده است که هیچ چیز آن را نمی تواند ترمیم کند. لایسدها شی.

با صراحت باید عنوان کرد که با رحلت چنین عالمانی نه تنها خلاء بزرگی آشکار می شود، ثلمه ناشی از آنها به این زودی هم پر نمی شود.

مرحوم آیت ا... فاضل (ره) و دغدغه دینداری

آن مرحوم جمله معروفی داشت و همیشه می گفت خدای متعال کلید دین داری را به دست علما و فقها داده است و ما موظفیم چرا که خدا صیانت و نگهداری از دین را از ما می خواهد، عارف محققی که مداماً به همه توصیه می کرد که از خداوند بخواهید در چشمانمان نور، در دین مان بصیرت، قلب های مان یقین و در عملمان اخلاص باشد.

شخصیتی که گفتارش با حمد آغاز می شد، زبانش صرفاً برای ثنای پروردگارش بود و فقط او را تمجید می کرد.

از برخی از کم کاریها و کاستی ها در امور اجرایی شکایت می کرد و می گفت باید در نزد خدای متعال شکایت ببرم که خداوندا بلاها بزرگ شده، دردهای پنهان آشکار شده و پرده ها افتاده و فریاد الغوث سر می داد.

البته او با نظر و بصر این مهم را فهمیده و مصداق بارزی بود از اللهُمّ ثَبتنی علی دینک ما اَحَییتَنَی.

برخوردار از یقین استوار، اخلاصی کامل، استقامتی دائم و خشنود به قضا و قدر الهی و مهمتر از همه معدن صبر و مشعل هدایتی برای خطه مازندران که برخی از فعالیت و اقدامات او گمنامانه بوده و در آینده ای نه چندان دور به عنوان گنجینه ای از حکمت برای حوزه های علمیه ماندگار خواهد شد.

شخصیتی که با تمام توان شرایع و واجبات دین را بیان کرد. در بیان حلال خدا و حرام او از هیچ تلاشی دریغ نکرد و مهمتراز همه با تربیت طلاب علوم دینی، نسل تشنه معارف الهی را به ترویج دین و عبادت الهی ترغیب کرد.

مرحوم آیت ا... فاضل، متواضع و ساده زیست

رسم آیت الله فاضل پارسا منشی، ساده زیستی، در برابر حق متواضع و یار محرومان بودن، و هم تراز او دنیا را طلاق دادن است.

دست رد او به دنیا به همه یال و کوپال و زرق و برق خود طَلقّتُک ثلاثه رجعه لی فیک.

آری خدای متعال به نفسش اش تقوا عطاء فرمود، و او هم برای اصلاح نفس خود صرفاً از او مدد جست و در عهد و پیمان اللهی اش فراتر از حد استطاعت عمل کرد و در این زندگی عارفانه و زاهدانه همیشه از خدا عافیت خواست. هموکه همیشه با اسماء حسنا پرودگارش را خواند و به همه خصوصاً مسولان سفارش می کرد، دلبسته و در گرو احزاب و گروه و جناح نباشید، در زمره سپاه حق تعالی باشید.

عالمی که به معنای واقعی فاضل بود، او نیک می دانست که علما ورثه انبیا و مرسلین هستند، به همین منظور یک عالم زمان شناس بود، عالم به زمان که هرگز فریب نخورد. العالم بزمانه لاتَهجُم علیه اللوّابس.

عادلانه زندگی کرد و کریمانه بسر برد. ذکرش همیشه هُوَ الاولُ والاَخُر و الظاهر و الباُطن بود. در دفاع از انقلاب اسلامی و حریم ولایت و امامت پیشتاز و ثابت قدم بود، به همه توصیه می کرد همان گونه که خواندن نماز واجب است پذیرش و تبعیت از نظام ولایی واجب است. آنجا که ولایت در کنار نماز است، و دعا می کرد که ولایت فقیه تمامی قلمرو وسیع نظام اسلامی را در سراسر جهان زیر پوشش بگیرد.

آیت ا... فاضل (ره) و تعهد فرهنگی آنانی که این عالم وارسته را می شناسند می دانند که این بزرگوار هم در بخش اعتقاد و هم در بخش تخلق به اخلاق الهی و مهمتر از همه در مرحله عمل شخصیتّی جامع نگر بود و مبرّا از خودستایی، انسانی که در جهاد اکبر و مبارزه با نفس به سلاحه البکاء تمسک جُست.

این ناله و دعا، نه در برابر دنیا و فرومایگی اش، بلکه در پیشگاه ذات اقدس الهی بود و فروتنانه گریه می کرد. گفتار و نوشتارش چون رفتارش، شرح و تفسیری از قرآن کریم یا حدیثی از عترت طاهرین بود، خصوصاً در نصایح مردمی، ادای فریضه امر به معروف و نهی از منکر، موضع گیری های سیاسی، حمایت از پابرهنه ها و درد آشنایان جامعه و توفیق حضور در صحنه دریانت و سیاست، در کسوت نماینده مردم شهید پرور و انقلابی شهرستان بابل در مجلس شورای اسلامی، نه تنها هیچ حقوق و مواجب مادی از مسئولیت نمایندگی نگرفت بلکه از بسیاری از حداقل های یک زندگی عادی و معمولی محروم بود.

سلوکی که راقم این سطور با عقل مادی خود نمی تواند آن را به تصویر بکشاند و در برابر مناعت طبع و هیبت معنوی و سیره اخلاق و سیاسی او زبان بگشاید.

او که هم حسن فاعلی داشت یعنی فقط برای خدا کار می کرد و هم حسن فعلی که کار او به نفع مردم و برای آنها بود. و چه زیبا بود در مراسم تشییع پیکر مطهر ایشان هزاران نفر از سراسر کشور، نقاط مختلف مازندران خصوصاً مردم شهید پرور بابل در کمال جلال و شکوه با بدن مطهر آن عالم وارسته وداع کردند.