ته دست صد تا هنر داشته،خدایی
به بهانه هشتاد و پنجمین سالروز تولد مکرمه قنبری(1307-1384)/تا 5 سال دیگر هیچ اثری از خانه -موزه مکرمه قنبری ونقاشیهای منحصر به فرد او در این خانه نخواهد ماند+سالشمار زندگی مکرمه
مازندنومه:اواخر اردیبهشت ماه،سالروز میلاد مادر مکرمه است،بانوی نقاش بابلی که در کهن سالی به نقاشی پرداخت و خیلی زود پرآوازه شد.به همین مناسبت نگاهی داریم بر مهم ترین اتفاقات زندگی و فعالیت های مکرمه قنبری.
-تولد در 28 اردیبهشت ماه سال 1307(1928 میلادی) در روستای دریکنده بابل.
-ازدواج در سن خیلی پایین با مردی کشاورز و تولد 9 فرزند.
-فعالیت در حرفه هایی چون خیاطی، آرایشگری، مامایی سنتی و...
- آغاز کار نقاشی در سن 64 سالگی.او بعد از فروش گاوهای خانه به وسیله فرزندانش(به بهانه بیماری مادر)متاثر شد و به نقاشی روی آورد. اولین نقاشی مکرمه، تصویر یک گاو است که آن را با گل و خاک روی سنگ نقاشی کرد.
-گسترش کار نقاشی روی دیوارهای خانه و هر سطحی که پیدا میکرد،حتی کدو حلوایی!
-نخستین حضور مکرمه قنبرى در نمایشگاه بینالمللى قرآن کریم در محل کانون پرورش فکرى کودکان و نوجوانان
-برپایی نخستین نمایشگاه مکرمه در سال ۱۳۷۴در گالرى سیحون.
-برگزاری چندین نمایشگاه در سالهاى ۷۵، ۷۶، ۷۷و ۸۴ نیز نمایشگاههاى انفرادى و بیش از ده نمایشگاه جمعى دیگر از آثار او در همان گالرى و نیز در آمریکا و برخی کشورهای اروپایی
-دریافت جایزه ویژه هیات داوران جشنواره فیلم رشد و نیز تندیس جشنواره هنرى - ادبى روستا.
-ساخت مستند ابراهیم مختارى با عنوان"مکرمه؛خاطرات ورویاها" که در چند جشنواره جهانى به نمایش درآمد.
-معرفی و درج بیوگرافی مکرمه در نزدیک به 200 سایت.
- انتخاب شدن به عنوان زن برگزیده سال در سال ۲۰۰۱ از طرف انجمن پژوهشهاى زنان سوئد.
- فوت بر اثر عوارض ناشى از سکته در دوم آبان ماه سال 84 در بیمارستان یحیى نژاد بابل.
-تشییع پیکر او در سوم آبان ماه در بابل و به خاک سپاری در منزل مسکونى اش.
*تقدیم به مکرمه قنبری( شعری از:میر حمزه طاهری هریکنده ای نوپا)
ته دست صد تا هنر داشته ، خدایی
دتا چش ره نظر داشته ، خدایی
ته نوم بیه گد و ایران و عالم
دریکنده گذر داشته ، خدایی
ته وسه بیه نوم ، نقش و نمایش
جهون هر کی خبر داشته ، خدایی
دپیته ته صفا و ته کرامت
موارک ، سرتاسر داشته ، خدایی
کرم داشتی ته نوم هنتا مکرم
ته نقش آخر هنر داشته ، خدایی
بیامرزه خدا هر جا که بوردی
مسافر شه سفر داشته ، خدایی
بساته (طاهری) شعر از ته بانو
مکرم ، با هنر داشته ، خدایی
***
به خدا قسم از دستان تو صد ها هنر می ریخت و تمامی چشم ها به طرف آثار نقاشی تو خیره شده بود.
به خدا قسم نام تو بزرگ و در ایران و عالم پیچید و در یکی از روستاهای مازندران (دریکنده) زندگی می کردی.
به خدا قسم نام تو با نقاشی های قشنگ بزرگ و نامی شد و حتی در کشور های دیگر هم از آثار تو باخبر بودند.
به خدا قسم صفا و بزرگواری و مهربانی تو در هم جا نمایان بود و است و همه از این بابت به تو تبریک می گویند.
به خدا قسم با بزرگواری و کرامت تو هنوز بزرگوار هستی و تلاش و هنر تو آخر تو را هنرمند ساخت.
به خدا قسم خداوند تو را بیامرزد و این مردن فقط سفر به سوی خدا محسوب می شود.
به خدا قسم طاهری هم برای تو که هنرمند نامی هستی شعری سروده است.
*خانه-موزه مکرمه در شرف نابودی است
بعد از گذشت هشت سال از درگذشت این بانوی نقاش خودآموخته، پسرش از احتمال خرابی این خانه -موزه خبر میدهد.
علی بلبلی -فرزند زندهیاد مکرمه قنبری-چندی پیش به خبرنگار هنرهای تجسمی فارس گفت: رطوبت بالای هوا تأثیر نامطلوبی روی این آثار گذاشته است و همچنین ضعیف بودن اسکلت ساختمان نیز باعث شد تا زلزله خفیف سال گذشته، ترکهایی را روی دیوارهای این خانه موزه ایجاد کند.
او نگران خانه - موزه مکرمه قنبری است و میگوید: بخشی از نقاشیهای مادر روی دیوارهای بیرون خانه-موزه است که رطوبت هوا حدود 70 درصد آن را از بین برده است و اگر چه برای از بین بردن رطوبت اقدام کردهایم و با نصب هواکش و کانال مخصوص از آسیب دیدگی بیشتر این نقاشیها جلوگیری کردهایم ولی این اقدامات کافی نبوده است.
او می گوید: حالا دیوارها ترک برداشته و در حال عمیق شدن است که البته سنگینی سقف این خانه موزه نیز به روند این آسیبدیدگی کمک کرده است.
بلبلی درباره اقداماتی که برای ایمن سازی این خانه -موزه انجام شده توضیح میدهد: اقداماتی انجام شده است به طور مثال پشت بام را ایزوگام کردهایم و ستونهایی را کنار دیوار قرار دادهایم که تا حدودی به بهتر شدن شرایط کمک کرد ولی حالا ترکهای دیوار در حال عمیقتر شدن است ،چون سقف خانه استاندارد نیست و هر لحظه ممکن است با وزش باد شدید، طوفان یا زلزلهای خفیف از بین رفتن برود.
او اضافه میکند: حتی اگر طوفان و زلزله خفیفی هم نباشد، گذشت زمان و شرایط جوی، باعث فرسودگی هر چه بیشتر این خانه -موزه و فرو ریختن آن خواهد شد.
بلبلی درباره اقداماتی که مسئولان در این زمینه انجام دادهاند توضیح میدهد: سال گذشته معاونت استانداری مازندران، جلسهای را در خانه- موزه داشت که با حضور بیش از بیست مدیر و معاون استان از جمله فرماندار،شهردار و ...برگزار شد و ضمن بازدید از خانه - موزه وعده همکاری و حمایت دادند که البته با کمک آقای هاشمی بودجهای هم اختصاص یافت و توانستیم جاده منتهی به روستا را برق کشی و سنگ ریزی کنیم، در همان جلسه بود که قرار شد میراث فرهنگی هم کمکهایی را داشته باشد که تنها سرویس بهداشتی این روستا با حمایت و همکاری میراث فرهنگی ساخته شد ولی حالا مدتهاست که این خانه -موزه به حال خود رها شده است و هزینه بازسازی و ایمنسازی این خانه -موزه نیز آن قدر سنگین است که از عهده خانواده ما برنمیآید.
وی ادامه میدهد: همکاری میراث فرهنگی در این زمینه اصلاً خوب نبود و حتی مبلغ 5 میلیون تومان بودجهای که از سوی مسئولان میراث برای این خانه- موزه تصویب شده بود، هنوز نتوانستیم دریافت کنیم.
بلبلی با تأکید دوباره بر اهمیت این خانه -موزه میگوید: اگر همین طور پیش برود و کاری انجام نشود،تا 5 سال دیگر هیچ اثری از خانه -موزه مکرمه قنبری ونقاشیهای منحصر به فرد او در این خانه نخواهد ماند.
بلبلی تأکید میکند که این خانه -موزه در دنیا بینظیر است و به لحاظ فرهنگی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است اما نمیدانم چرا کسی به فکر این موضوع نیست.
فرزند مکرمه قنبری درباره این که چه نهادی مسئول بهسازی این خانه- موزه است می گوید: نمی دانم چه نهادی میتواند کمک بیشتری کند ولی فکر میکنم وزارت ارشاد و میراث فرهنگی بیشترین کمک را بتوانند در این زمینه داشته باشند تا این خانه -موزه را از خطر تخریب نجات دهند.
او در خاتمه تصریح میکند: اگر روی این خانه - موزه سرمایهگذاری صورت گیرد، میتواند جذب توریست داشته باشد و به لحاظ اقتصادی سودآور باشد چرا که این خانه -موزه در دنیا بینظیر است.
- جمعه 27 ارديبهشت 1392-0:0
با سلام ، یاد مرحومه گرامی باد . پیدا کردن انسان های بزرگ و هنرمندانی توانمند در این استان ( مازندران ) کار دشواری نیست ، همان طور که دیدن هنرمندان بی ادعا و مسئولان بی توجه در این استان کار دشواری نیست . اما من از مردم فرهیخته بابل در تعجبم که چرا ...
- چهارشنبه 25 ارديبهشت 1392-0:0
در ضمن بنده در جنوب کشور شهر بندر عباس انجام وظیفه می کنم و در غربت هم به سرودن اشعار مازندرانی و فارسی می پردازم و این مطلب بهانه ای شد که در صورت امکان به کلبه اشعارم حضور یابید و از دلنوشته های مازندرانی من هم بهره ببرید
http://www.harikandeh.blogsky.com
http://www.taheri.blogsky.com
به امید دیدار - چهارشنبه 25 ارديبهشت 1392-0:0
خدا رحمت کند بانوی بزرگوار روستایمان را که یادآوری خاطراتش هنوز هم نقل محافل خانوادگی است البته بر همه ی ما گرامیداشت ایشان و حفظ آثار بجا مانده لازم است و این مهم را نباید تنها به مسئولین دولتی نسبت دهیم امیدوارم انجمن های فرهنگی در این مهم ورود پیدا کرده اقدام عاجل بعمل آورند
- چهارشنبه 25 ارديبهشت 1392-0:0
با سلام و عرض ادب
ضمن عرض فاتحه برای شادی روح مرحومه ، تشکر می کنم از سایت مازند نومه و نویسنده این مطلب که شعر بنده را در این قسمت گنجاندند و واقعیت امر همین است که باتوجه به هنر زیبای به جای مانده از مرحومه قنبری که هنوز هم در گوشه ای از مازندران زیبا سو سو می کند همه را به یاد این مرحومه می اندازد .روحش شاد و یادش گرامی باد - چهارشنبه 25 ارديبهشت 1392-0:0
یادش گرامی.
- چهارشنبه 25 ارديبهشت 1392-0:0
خدایش رحمت کند ظاهرا مسئولین سرگرم کارهای مهمتری هستند .اگه تبلیغی از این محل عاید شود یک فکری می کنند.
- چهارشنبه 25 ارديبهشت 1392-0:0
با تشکر از این یادآوری
نقاشی چهره زنده یاد مکرمه اثر آقای علیرضا شهیری طبرستانی است